hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Kisfilm segíti a szívtranszplantációra várók felkészülését

Betegedukációs kisfilmet készített a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai által indított Új szívben Ép lélek Program csapata a szívtranszplantációban érintett betegek útjáról a telefonon érkező szívtranszplantációs riadótól kezdve egészen a kórházból való távozásig. A beavatkozásra váró érintett szemszögéből forgatott film a folyamat főbb állomásain vezet végig, miközben az orvosi tájékoztatás mellett a már transzplantált betegtársak is feltárják az egyes pontokhoz kapcsolódó gondolataikat, érzéseiket, megéléseiket, ami sokat segít az új szívre várók aggodalmainak, szorongásainak csökkentésében, mentális állapotuk javításában, elősegítve ezzel is a gyógyulást.

Szívtranszplantált betegek is megszólalnak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai által indított Új szívben Ép lélek Program betegedukációs kisfilmjében, amely vizuálisan vezeti végig az érintetteket a rájuk váró úton. A kisfilm bemutatja, mire számíthatnak attól a pillanattól kezdve, hogy megcsörren a telefonjuk és a koordinátor közli: rendelkezésre áll a beültetésre alkalmas szív. A folyamat ilyen részletes ismertetése komoly támogatás a felkészülésben, többek között azért is, mert az ország 5 fő, referáló  szívelégtelenség centrumában gondozott betegek nagy része nem részesült kezelésben Magyarország felnőtt szívtranszplantációs centrumában, így majdhogynem teljesen ismeretlen számukra a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika épülete. 

A beteg szemszögéből forgatott film segítségével viszont már idejekorán bejuthatnak azokba a terekbe – folyosókra, előkészítőkbe, műtőbe, osztályra, betegszobákba – ahova a transzplantáció kapcsán ténylegesen kerülnek majd, ez pedig önmagában csökkentheti a szorongást – magyarázta honlapunknak a program egyik kezdeményezője, dr. Assabiny Alexandra, a Semmelweis Egyetem Klinikájának kardiológus szakorvosjelöltje.  

Az új szívre várók és hozzátartozóik nemcsak az egyes állomásokról és az ott rájuk váró beavatkozásokról tájékozódhatnak előre az orvosi narráció segítségével, hanem az olyan, bennük felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak, mint hogy mire számítsanak a műtét utáni ébredésnél, vagy milyen érzés levegőt venni a lélegeztetőgép segítségével. A műtéten már átesett sorstársak saját szavaikkal mesélik el az út egyes állomásaihoz kapcsolódó megéléseiket, gondolataikat, érzéseiket. Így a beavatkozás előtt állók ráláthatnak arra, hogy a folyamatot kísérő lelki mozzanatok spektruma nagyon színes és tág, mi pedig igyekszünk azt hangsúlyozni, hogy ez a tág spektrum mind elfogadható – mondta dr. Assabiny Alexandra

A kisfilm júliusban, a Szív a szívért Alapítvány Szegedi Orvos-beteg Találkozóján debütált, ami az Új Szívben Ép Lélek Program YouTube csatornáján és a Klinika honlapján tekinthető meg. 

„Nem azt keressük, hogy ki szenved a transzplantáció szempontjából kontraindikáló mentális betegségben, hiszen ez a transzplantációt megelőző kivizsgálás során a pszichiáter feladata. Mi inkább célzott lelki támogatással igyekszünk segíteni pacienseiknek ebben a megterhelő folyamatban. A megküzdési módok erősítésével, az adaptív megküzdést akadályozó tényezők feloldásával, stresszcsökkentő technikákkal, a betegség elfogadásával, értelmezésével lehetőség szerint megelőzni szeretnénk, hogy társbetegségként mentális kórkép – depresszió, poszttraumás stressz szindróma, pánikbetegség –  alakuljon ki, vagy hosszabb távon elakadás jöjjön létre a családszerkezetben, a társas kapcsolatokban” – fogalmazott a Semmelweis Egyetem Klinikájának a  programban résztvevő egyik pszichológusa. Ocsovszky Zsófia kiemelte, a műtét előtti pszichés állapot hozzájárul mind a sebgyógyuláshoz, mind a rehabilitáció sikeréhez, ettől is függ ugyanis, hogy mennyire együttműködő a beteg hosszú távon a kezeléssel.

A teljes információ

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.