2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Allopurinol okozta bőrmellékhatások

Az allopurinollal összefüggő súlyos bőrreakciók főbb kockázati tényezőit írták le a kutatók, közölte a PharmaOnline.

A súlyos bőrreakciók, így a Stevens-Johnson szindróma és a toxikus epidermális nekrózis a köszvény kezelésében gyakran használt gyógyszer, a xantin-oxidázt gátló allopurinol rettegett mellékhatásai közé tartoznak. Egy a Canadian Medical Association Journal folyóiratban megjelent közlemény leírta a legfontosabb rizikófaktorokat.

Bostoni kutatók számszerűsítették azt, hogy az allopurinol szedése mekkora kórházba kerülési kockázattal jár, a súlyos bőrreakciók fellépése miatt.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Összességében: az allopurinol felírását követően 1196 beteg közül 1 betegnél lép fel súlyos bőrreakció. A panaszok leggyakrabban a szedés megkezdését követően egy hónappal jelentkeznek. Ha a betegek három hónapon keresztül szedik az allopurinolos gyógyszert, anélkül, hogy súlyos bőrreakciók lépnének fel náluk, a későbbiekben minimális lesz annak az esélye.

Az allopurinolt szedő szív- és vesebetegeknél fokozott a súlyos bőrreakciók rizikója. Átlagosan minden 655. szívbetegnél és minden 611. vesebetegnél lépnek fel a panaszok, miközben a nem szívbeteg egyéneknél „csak” minden 1548., a nem vesebetegeknél pedig „csak” minden 1379. allopurinolt szedő személynél. Ez egyben azt jelenti, hogy a szívbetegség jelenléte 55 százalékkal, míg a vesebetegség megléte 88 százalékkal emeli a súlyos, bőrt érintő mellékhatások kockázatát.

További rizikófaktorként említhető a női nem, valamint a magasabb életkor. A nőknél 2,45-ször gyakoribbak az allopurinollal kapcsolatos bőrreakciók, mint a férfiaknál. Míg a 60 és 70 év közöttieknél 2,24-szeresére, addig a 70 év felettieknél 5,04-szeresére nő a dermális mellékhatások kockázata az átlagos értékekhez képest.

A magasabb allopurinol-dózisok (napi több, mint 100 mg) szintén emelik a rizikót,- 2,78-szorosára.

Az allopurinolt szedő ázsiaiaknál különösen gyakori a bőrt érintő súlyos mellékhatások rizikója; mindez a HLA-B*5801 alléllal hozható kapcsolatba, ami az ázsiaiaknál gyakori.

A kockázatelemző vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a különféle kockázatok additívak. Azaz: egy 70 év fölötti szívbeteg nő, aki ázsiai felmenőkkel rendelkezik, 23-szor nagyobb rizikóval jellemezhető az allopurinollal összefüggő bőrreakciók kapcsán, mint egy fiatal, nem szívbeteg, nem ázsiai férfi, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.