hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Allopurinol okozta bőrmellékhatások

Az allopurinollal összefüggő súlyos bőrreakciók főbb kockázati tényezőit írták le a kutatók, közölte a PharmaOnline.

A súlyos bőrreakciók, így a Stevens-Johnson szindróma és a toxikus epidermális nekrózis a köszvény kezelésében gyakran használt gyógyszer, a xantin-oxidázt gátló allopurinol rettegett mellékhatásai közé tartoznak. Egy a Canadian Medical Association Journal folyóiratban megjelent közlemény leírta a legfontosabb rizikófaktorokat.

Bostoni kutatók számszerűsítették azt, hogy az allopurinol szedése mekkora kórházba kerülési kockázattal jár, a súlyos bőrreakciók fellépése miatt.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Összességében: az allopurinol felírását követően 1196 beteg közül 1 betegnél lép fel súlyos bőrreakció. A panaszok leggyakrabban a szedés megkezdését követően egy hónappal jelentkeznek. Ha a betegek három hónapon keresztül szedik az allopurinolos gyógyszert, anélkül, hogy súlyos bőrreakciók lépnének fel náluk, a későbbiekben minimális lesz annak az esélye.

Az allopurinolt szedő szív- és vesebetegeknél fokozott a súlyos bőrreakciók rizikója. Átlagosan minden 655. szívbetegnél és minden 611. vesebetegnél lépnek fel a panaszok, miközben a nem szívbeteg egyéneknél „csak” minden 1548., a nem vesebetegeknél pedig „csak” minden 1379. allopurinolt szedő személynél. Ez egyben azt jelenti, hogy a szívbetegség jelenléte 55 százalékkal, míg a vesebetegség megléte 88 százalékkal emeli a súlyos, bőrt érintő mellékhatások kockázatát.

További rizikófaktorként említhető a női nem, valamint a magasabb életkor. A nőknél 2,45-ször gyakoribbak az allopurinollal kapcsolatos bőrreakciók, mint a férfiaknál. Míg a 60 és 70 év közöttieknél 2,24-szeresére, addig a 70 év felettieknél 5,04-szeresére nő a dermális mellékhatások kockázata az átlagos értékekhez képest.

A magasabb allopurinol-dózisok (napi több, mint 100 mg) szintén emelik a rizikót,- 2,78-szorosára.

Az allopurinolt szedő ázsiaiaknál különösen gyakori a bőrt érintő súlyos mellékhatások rizikója; mindez a HLA-B*5801 alléllal hozható kapcsolatba, ami az ázsiaiaknál gyakori.

A kockázatelemző vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a különféle kockázatok additívak. Azaz: egy 70 év fölötti szívbeteg nő, aki ázsiai felmenőkkel rendelkezik, 23-szor nagyobb rizikóval jellemezhető az allopurinollal összefüggő bőrreakciók kapcsán, mint egy fiatal, nem szívbeteg, nem ázsiai férfi, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés