hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Kellenek az őssejtbankok

Az Európai Parlament is elvárja, hogy valamennyi EU-tagállam hozzon létre állami szövet- és sejtbankokat, írja a Magyar Nemzet.

A vérképzőőssejt-transzplantációra főleg a rosszindulatú vérképzőszervi betegségekben szenvedőknél van szükség. Takács Zsuzsanna, a Kiro intézet vezérigazgatója a Magyar Nemzet beszámolója szerint arról beszélt: nagy szükség volna egy hazai, közösségi köldökzsinórvérbankra, az ott tárolt őssejtekhez ugyanis bárki térítésmentesen hozzáférhetne.

Az Európai Parlament is elvárja, hogy valamennyi EU-tagállam hozzon létre állami szövet- és sejtbankokat. Huszonkét tagállamban már működnek is ilyen egységek, ám mivel a sejtbankok létrehozásához nem kötöttek határidőt, hazánk eddig nem teljesítette az elvárást.

Magyarországon egyébként jelenleg csupán a születendő gyermekek 7-8 százalékánál döntenek úgy a szülők, hogy magánintézményekben tároltatják a gyermek őssejtjét – derül ki a Krio adataiból. Ennek a költségeit ugyanis sokan nem engedhetik meg maguknak. A felhasználás is ritka, évente körülbelül 300 esetben végeznek őssejt-transzplantációt, eddig mindössze 8-10 alkalommal használtak köldökzsinórvérből vett őssejtet, ezeket azonban nagyrészt külföldről szerzik be.

A Krio Intézetnél jelenleg 40 ezer család köldökzsinórvér-őssejt mintáját tárolják, 2001 óta azonban mindössze négyet használtak fel. Minden esetben egy édestestvér betegségét kezelték vele. Száraz Leonórától, a Krio Intézet tudományos igazgatójától a lap megtudta: emellett 63 esetben külföldi, közösségi köldökzsinórvérbanktól vásárolt az állam őssejtet. Ezeket főleg az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban transzplantálták. Szerinte amennyit eddig költött az egészségbiztosító a külföldi mintákra, annyiból már megtérült volna egy közösségi bank létrehozása.Vérképző őssejtet egyébként csontvelőből és vérből is ki lehet nyerni, és ha szükséges, egy közel 30 milliós, nemzetközi őssejtregiszterből keresnek donort a betegeknek. Ezek a társadalombiztosításnak hála térítésmentesen érhetők el a magyar pácienseknek.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés