2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kell-e mesterséges lélegeztetés COVID-19 pneumoniában?

Egyre több kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy az akut respiratorikus distressz szindróma kezelésére alkalmazott standard légzésterápia valóban a legmegfelelőbb módszer-e a COVID-19 pneumonia kezelésére, írja az OTSZ Online.

A COVID-19 pneumonia standard kezelése jelenleg akkor is a mesterséges ventilláció, amikor a vírusbetegség nem a szokásos ARDS (akut respiratorikus distressz szindróma) képében jelenik meg, hanem jóval inkább a magas légköri tüdőödéma (HAPE, high-altitude pulmonary edema) jellemző tüneteit mutatja. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2020. március 30-i számában a szerkesztőnek írt levélben és az Intensive Care Medicine-ben megjelent szerkesztőségi közleményben dr. Luciano Gattinon (Orvosegyetem, Göttingen, Németország) és munkatársai kifejtették, hogy COVID-19 fertőzésben a lélegeztetőgépek szigorú előírások szerinti alkalmazása többet árthat, mint amennyit segíthet.

Dr. Gattinoni leírta, hogy az Észak-Olaszország intenzív terápiás egységeiben kezelt COVID-19-ben szenvedő betegeknél atipikus ARDS jelent meg súlyos hipoxémiával és a tüdők jól megtartott gáz-volumenével. Ő és munkatársai a magas pozitív kilégzés-végi nyomás (PEEP, high positive end-expiratory pressure) helyett a legalacsonyabb lehetséges PEEP-et és csak enyhe, óvatos ventillációt alkalmazzanak a további károsodások elkerülésére.

Dr. Cameron Kyle-Sidell (New York City) hasonló véleményen van, amit a Twitteren, valamint a WebMD vezetőjének, dr. John Whyte-nak adott videó-interjújában is hangoztatott, szerinte is COVID-19 fertőzés okozta pneumoniában a protokollnak megfelelő lélegeztetőgép-használat a betegek tüdőkárosodását okozhatja (Amerikában a lélegeztetőgépre kötött koronavírus-betegek 80 százaléka meghal). A koronavírus-fertőzések egy részében ugyanis nem az a baj, hogy a betegek nem tudnak levegőt venni (a légzőizomzat az ARDS-től eltérően itt ellátja a feladatát), hanem az, hogy a károsodott tüdő képtelen felvenni a megfelelő mennyiségű oxigént. Ha a beteg ilyen típusú tüdőgyulladásban szenved, akkor szerinte a lélegeztetőgép helyett maszkon vagy orrkanülön keresztül bejuttatott oxigénnel segítsék a koronavírusos betegek légzését.

További részletek

Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés