hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Influenza: napi 80-100 gyermek fordul meg a praxisokban

Hirtelen üthet be az ijesztően magas láz és csúnya köhögés a gyerekeknél – mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Havasi Katalin elmondása alapján a házi gyermekorvosok az egész tanévben nagyon sok légúti betegséggel találkozhattak már eddig is. Emlékeztetett, a koronavírus delta variánsát az omikron követte, mely főként a kisebb gyermekeknél súlyos köhögéssel is járhatott – ez részben gégegyulladás, részben bronchiolitis is lehetett akár, láz kíséretében. De a január vége sem hozta meg a várt enyhülést, ugyanis a Covid mellé megérkezett az influenza, valamint több egyéb vírus, köztük például a légúti óriássejtes- (RNS) vagy az adenovírus, amelyek mind-mind megtámadják azokat a gyerekeket, akik korábban esetleg már átestek valamelyik fertőzésen és emiatt gyengültebb az immunrendszerük – magyarázta a szakértő.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nyugodt szívvel beszélhetünk influenzajárványról, hiszen nap 80-100 kisgyerek fordul meg a háziorvosi praxisokban, miközben egy járványmentes időszakban legfelejebb 20-30 eset szokott jelenteni. Havasi Katalin hozzátette: a vírusfertőzésekre ráadásul rátelepednek a bakteriális fertőzések is, amelyek súlyosabb szövődményekkel: gége-, középfül-, mandula-, de akár tüdőgyulladással is járhatnak.

Ami a tüneteket illeti, kiemelte: az influenza esetében riadalmat válthat ki, hogy magas, 39-40 fokos láza is lehet a gyereknek, miközben az előző napon még teljesen panasz- és tünetmentes volt. A következő „ijesztő” tünet az – első napokban a száraz – köhögés szokott lenni. A száraz köhögésnek is több típusa van, a hátracsurgó náthától a gégehuruton keresztül a tracheitisig. Majd pár nap elteltével elindul a váladékozás, vagyis a „hurutos szak”, amikor már hallhatóan felszakadozik a köhögés, ami szintén rémesnek hathat, de ez már a gyógyulás felé vezető utat jelzi – fogalmazott a gyermekorvos az InfoRádióban, hozzátéve: hogy a betegség súlyossága természetesen nagyon változó a gyermekek között.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés