hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Immunsejtek átprogramozása

A pro-inflammatorikus T-sejtek anti-inflammatorikus T-sejtekké alakításával az autoimmun betegségek, az anti-inflammatorikus T-sejtek pro-inflammatorikus T-sejtekké alakításával a rák gyógyításának új módszerét lehet kifejleszteni, írja a sejttranszformáció módszerét ismertető Nature-cikk.

Tao Xu és munkatársai tanulmánya – Metabolic control of TH17 and induced Treg cell balance by an epigenetic mechanism; Nature – bemutatja azt a metabolikus folyamatot, aminek segítségével az egyik sejttípus átalakítható a másikká és viszont. A University of California, San Francisco és a Gladstone Institutes kutatói a metabolikus folyamat tanulmányozásakor azonosítottak egy kismolekulát (aminooxi-ecetsav), ami képes újraprogramozni az effektor és regulátoros T-sejteket. A felfedezésnek, mondják a gyógyszerkémikus szerzők, szignifikáns hatása lesz az autoimmun betegségek kezelésére, az őssejtekkel kapcsolatos munkára és az immun-onkológiai terápiákra.

Az autoimmun betegségeket okozó, túlzottan aktív effektor sejtek – pro-inflammatorikus T-sejtek – regulátoros T-sejtekké alakítása visszaállíthatja az immunrendszer kibillent egyensúlyát, a regulátoros T-sejtek kialakítása őssejtekből a transzplantáció sikerességét fokozhatja, míg a tumoros sejtek által kontroll alá vont regulátoros T-sejtek felszabadíthatók a gátlás alól: effektor T-sejtekké alakíthatók, ezáltal az immunrendszer képes lehet elpusztítani az addig elrejtőző daganatot.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés