2021. szeptember. 26., vasárnap - Jusztina.
hirdetés
hirdetés

A hydroxyurea (hidroxikarbamid) bőrre lokalizálódó mellékhatásai II.

Hydroxyurea-kezelés indukálta lábszárfekély és körömtünetek

A hydroxyurea elfogadott gyógyszer a daganatterápiában, elsősorban myeloproliferativ betegségekben. A csontvelői sejtek proliferációgátlása mellett az epithelsejtekre is hat, ennek következtében bőrmellékhatásokat indukál. A bőrszárazság, körömeltérések, enyhébb bőrtünetek mellett súlyosak is kialakulhatnak, így bőrdaganatok és terápiarezisztens ulcus. Súlyos mellékhatások esetén a betegnél terápiaváltás szükséges. A hydroxyurea-kezelés abbahagyása után a legtöbb mellékhatás visszafejlődik, a sebgyógyulást is kedvezően befolyásolja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. SZABÓ ÉVA MD, PhD, Med. habil, , egyetemi docens, bőrgyógyász, sebész szakorvos Debreceni Egyetem ÁOK Bőrgyógyászati Tanszék
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.