hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Honlap a neuropátiás fájdalomról

A neuropátiás - idegi eredetű - fájdalomról, annak tüneteiről, kialakulásának okáról és kezeléséről ad tájékoztatást a http:www.fajdalomnelkul.eu című honlap, amelyet a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport indított el.

A neuropátiás fájdalom létrejöttét, azaz az idegek sérülését számos betegség vagy akár baleset is okozhatja. Kialakulhat cukorbetegség, szklerózis multiplex, gerincsérülés következtében, valamint azoknál a daganatos betegeknél, akiket besugárzással vagy kemoterápiával kezeltek.

A Szonda Ipsos felmérése szerint Magyarországon a lakosság körülbelül 11 százaléka szenved állandó fájdalomérzettől, amely a megfelelő kezelés hiányában, vagy téves diagnózis felállítása miatt hosszú távú szenvedést és jelentős életminőség-romlást okoz az érintetteknek. Az esetek nagy százalékában a neuropátiás fájdalom tehető felelőssé ezért az állandó, kínzó fájdalomérzetért. A lakosság körében ez a fájdalomtípus kevéssé ismert, még a szakemberek is gyakran helytelenül, reumatikus fájdalomként diagnosztizálják - tudatta a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport.

A honlap készítőinek célja, hogy az érdeklődők olyan információkhoz jussanak, amelyek segítenek a neuropátiás fájdalom jellegzetes tüneteinek felismerésében, és útmutatást adnak a további teendőkkel kapcsolatban.

A weboldalon érthető formában ismerhetők meg a tipikus tünetek, illetve a kezelési lehetőségek. Az orvosok által is alkalmazott kérdőív kitöltésével könnyen eldönthető vannak-e neuropátiás fájdalomra utaló tünetek, érdemes-e orvoshoz fordulni, továbbá megtalálható a szakrendelések országos listája is.

A honlapon keresztül is feltehetők személyes kérdések, amelyekre a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport tagjai válaszolnak, és tanácsokkal látják el az érdeklődőket a betegség kezelésével kapcsolatban.

A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport idén tavasszal kezdte meg működését, tagjai között található Kempler Péter egyetemi tanár, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Neuropathia Laboratóriumának vezetője, Bereczki Dániel, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinikájának igazgatója, Budai Erika, a Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházának főorvosa, Kiss Gábor, az Árpád Kórház Neurológia Osztályának főorvosa, Hittner György, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Központi Ambulancia vezető főorvosa, valamint Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés