hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hőkamera a reumatoid artritisz korai diagnózisában

Egy máltai-angol vegyes kutatócsoport olyan módszert dolgozott ki, melynek alkalmazásával meghatározható a reumatoid artritisz súlyossága, és a hőkamerás készülék valószínűleg a diagnosztikában is használható lehet a későbbiekben.

A University of Malta és a Staffordshire University közös kutatócsoportja a Scientific Report folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy az általuk kifejlesztett infravörös szenzoron alapuló módszer komoly különbségeket képes kimutatni az artritiszes és egészséges ízületek hőfoka között.

A vizsgálatban 82 beteg tenyerét és ujjízületeit pásztázták az infravörös eszközzel, és az eredmények szerint komoly, határozott eltérés mutatkozott az egészséges és az artritiszben szenvedő betegek ízületeinek hőmérséklete között. A kutatáshoz a Flir T630 hőkamerát használták, és a vizsgálatok során betartották az American Thermology Association útmutatásait. A betegek vizsgálata során előfordult, hogy a normál ultrahangos vizsgálattal még nem lehetett kimutatni a betegséget, viszont a hőkamera adataiból már lehetett arra következtetni, hogy a háttérben már elindultak olyan gyulladásos folyamatok, amelyek később reumatoid artritiszhez vezethetnek, illetve legalábbis a betegség kialakulásának fokozott kockázata áll fenn a betegnél.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A reumatoid artritisz elsősorban a kéz- és lábkisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, esetenként más ízületeket is szimmetrikusan érintő, előrehaladó gyulladással járó betegség. Az ízületeket bélelő hártyában kialakuló gyulladás során számos olyan anyag termelődik, amely a csontvégeket borító porcot és magát a csontot is károsítja, ez a felszaporodó ízületi folyadékkal együtt jelentős fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, deformálódást és következményes funkciókárosodást okoz. Hazánkban körülbelül 50 ezren szenvednek a betegségben, melynek kontrolljához, sikeres kezeléséhez elengedhetetlen a korai diagnózis.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés