hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Hipertónia nap Debrecenben

Hétfőtől elérhető a kardionapló applikáció

A kardionapló elnevezésű applikáció hétfőtől az egész ország területén elérhetővé válik, letöltheti és díjmentesen használhatja bárki a vérnyomásértékek rögzítésére és továbbítására, mondta a 17. alkalommal megrendezett debreceni hipertónia napon szombaton a tudományos tanácskozás elnöke.

Páll Dénes professzor jelezte: a Magyar Hypertonia Társaság kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy a betegek együttműködési készségét elnyerje és sikerüljön azt fenntartani. Mivel a magas vérnyomás kezelése évtizedeken át tartó folyamat, kifejlesztettek egy applikációt, amely részben alkalmas arra, hogy a betegek a rendszeresen mért vérnyomást rögzítsék, és egyfajta tükörként tudják használni, illetve az eredményeket okostelefonjuk segítségével el tudják küldeni a családorvosuknak, mondta a professzor, jelezve, hogy a kardionaplóban hasznos tanácsokat is olvashatnak használói a magas vérnyomás betegséggel kapcsolatban.

Közölte: a vérnyomásmérés helye egyre inkább kikerül a rendelőkből, ugyanis megbízhatóbb diagnózis állítható fel, ha a páciensek megszokott környezetükben mérik rendszeresen a vérnyomásukat, mint a nagyobb stresszt jelentő orvosi rendelőben. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy a "papíralapú vérnyomásnapló" sokszor otthon marad, a telefont meg többnyire maguknál tartják az emberek, ezáltal a mérési adatok nagyobb számban jutnak majd el az applikáció alkalmazásával az orvoshoz.

A Debreceni Egyetem (DE) aulájában megtartott, Hipertónia, diabétesz, kardiológia - korszerű gyógyszeres kezelés című tanácskozáson, amelyen több mint ezer háziorvos, belgyógyász és gyógyszerész vesz részt, a szakemberek ismertetik  a magas vérnyomás és társbetegségei, a cukor- és szívbetegségek, illetve az érelmeszesedéssel kapcsolatos megbetegedések kezelésének legújabb lehetőségeit. A hipertónia-kezelés új formái közül megemlítette Páll Dénes, hogy az elmúlt években egyre több 3 az 1-ben tabletta is megjelent, ami azt jelenti, hogy egy tabletta három hatóanyagot tartalmaz, a betegek pedig együttműködőbbek, ha az évtizedeken át tartó kezelés során kevesebb tablettát kell bevenniük.

A professzor az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarországon a felnőtt lakosság 44 százaléka, mintegy 3,5 millió ember hipertóniás. Mintegy 1,5 millióról mondható el, hogy minden rendben van, ismert és jól kezelt a vérnyomása. További egy-egymillió embernél vagy nem ismert az egyébként fennálló betegség, vagy ismert, de a kezelésekkel nem sikerült elérni a megcélzott vérnyomásértéket. "A baj ritkán jár egyedül", tette hozzá a professzor arra utalva, hogy akinek magas vérnyomása van, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy más "társbetegségben" is szenved.

A debreceni tanácskozás jelentőségét jelzi, hogy azon négy meghatározó orvostársaság, a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság elnöke is részt vesz és ismerteti a legújabb gyógyító eljárásokat, ajánlásokat, fűzte hozzá Páll Dénes.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés