hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hatórányi szívmegállás után hozták vissza az életbe

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális műtüdős kezelésnek köszönhetően.

A 34 éves brit Audrey Mash a férjével túrázott november elején a katalán Pireneusokban, amikor egy hóvihar meglepte őket több mint kétezer méteres magasságban. Mire a riasztott mentőcsapatok megtalálták őket, a nő teste erősen kihűlt, eszméletét vesztette és megállt a szíve.

Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) készülékkel kezdték meg a kezelését, amely a kivezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. Az eljárás során a testen kívüli keringést a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósítják meg.

Eduard Argudo kezelőorvos szerint az eljárás sikere azon múlt, hogy a nő súlyosan kihűlt, teste mindössze 18 fokos volt, amikor rátaláltak. Ha normális testhőmérséklettel szállították volna kórházba, már nem tudták volna megmenteni. A pácienst neurológiai károsodás sem érte.

Spanyolországban ez az első olyan dokumentált eset, amikor ilyen hosszú szívmegállás után valaki életben marad és felépül.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés