hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyors és biztonságos katéterezés

A főütőér-tágulat az idősebb férfiakat érintő betegség, a 60 év felettiek körében mintegy 5 százalékos az előfordulása – írja a semmelweis.hu.

Dr. Szeberin Zoltán érsebész, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika docense a semmelweis.hu-nak azt is hozzátette, egy évtizedek alatt kialakuló, többnyire tünetmentes elváltozásról van szó, ám ha megreped a főütőér, az esetek harmadában halált okoz. Kitért rá, a műtéti eljárás ma már sokkal gyorsabb és biztonságosabb, mint néhány évtizede: a beavatkozások 60 százalékát kitevő katéteres eljárás után másnap felkelhet, négy nap után pedig már otthonában gyógyulhat a beteg, ráadásul kevesebb szövődménnyel kell számolni, mint a nyitott hasi műtétek esetében.

Főütőér-tágulat esetén néhány évtizede szinte kizárólag nyitott műtétet alkalmaztak, amely egy 30 cm-es hasi vágással járt, a beteget két napig intenzív osztályon ápolták, egy hétig kellett a kórházban maradni és mintegy hat hétig kímélő életmódot kellett folytatni. Ezzel szemben a klinikán közel 20 éve alkalmazott katéteres eljárás előnye, hogy nem feltétlenül kell elaltatni a beteget, gerincközeli érzéstelenítésben is elvégezhető, amely jelentősen csökkenti a rövid távú szövődmények – pl. a trombózis, a sérv vagy a légzési panaszok – előfordulását. Emellett, mivel csak kisebb vágásokat ejtenek, nemcsak a beavatkozás, hanem a felépülés is gyorsabb, a beteg négy nap után hazamehet, egy hét után már élheti a szokásos fizikai megterheléssel járó mindennapjait.

Dr. Szeberin Zoltán elmondta, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végzik a legtöbb katéteres eljárást az országban, a finanszírozás javulásával, az orvosok tapasztalatának növekedésével és a hibrid műtőnek köszönhetően ma már évi 60-70 ilyen beavatkozást hajtanak végre. Kitért rá, országszerte hét centrumban alkalmazzák ezt a technikát a főütőér-tágulatos betegek ellátásában. Míg tíz éve az esetek 80 százalékában nyitott műtétet végeztek, addig mára sikerült 60 százalékra javítani ennek arányát. Az egyetemi docens hozzátette, a katéteres eljárásnál is lehetnek szövődmények, ám ezeket ki lehet szűrni az éves kontrollok alkalmával, és legtöbbször katéteres megoldással tudják orvosolni is.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés