hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyógyítás és innováció

A Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán tartott előadást az izraeli orvosi innováció eredményeiről Rafael Beyar professzor, az izraeli Rambam Egészségügyi Campus igazgatója, írja az Origo.

Beyar professzor elmondta, hogy nagy előttük a kihívás. Állandóan új technikákat kell alkalmazniuk a jobb betegellátás érdekében, ugyanakkor a költséghatékonyságot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Példaként említette a robotokkal felszerelt műtőket, amelyek megkönnyítik az orvosok és az áplolószemélyzet munkáját.

Az előadás után az Origo megkérdezte dr. Merkely Béla professzort, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, hogy mennyiben tartja követendőnek az izraeli példát, illetve van-e olyasmi, amiért „irigyli" az ottani intézményt.

A professzor elmondta, hogy a sok startup (jelenleg kb. 40) elindításának és támogatásának lehetőségét ő is szívesen látná a klinikán, illetve az izraeli egyetem innovációs teljesítményéről is elismerően nyilatkozott. Hozzátette azt is, hogy a robotika térhódítása a szívsebészetben egyelőre nem nyűgözi le annyira. Elmagyarázta, hogy egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező szívsebész például a katéterezésnél azonnal érzi a kezével, ha műszer bevezetésén valamit változtatni kell, például egy görbület miatt. Ezt a gyakorlatot egy robottal dolgozó sebész egyelőre nem tudja kiváltani, bármennyire is látványosak ezek a berendezések.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés