2021. október. 27., szerda - Szabina.
hirdetés
hirdetés

Gyermekszív Központ – a veleszületett szívbetegségekért

Átnevezték a GOKI Gyermekszív Központját, a jövőben Gyermekszív Központ – a veleszületett szívbetegségekért nevet viseli.

Átnevezték a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központját; a február 7-től 14-ig tartó Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség hete kapcsán a jövőben Gyermekszív Központ - a veleszületett szívbetegségekért nevet viseli, ezzel is nagyobb hangsúlyt, több figyelmet adva ennek a betegségnek.

Az intézet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, száz újszülött közül egy valamilyen veleszületett szívfejlődési rendellenességgel látja meg a napvilágot, Magyarországon ma ez a leggyakoribb ritka betegség. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar lakosság majdnem egy százaléka szívhibával született, műtéti korrekción átesett ember – írták.

A Gyermekszív Központban évente közel ötszáz műtétet végeznek, jelentős részét csecsemőkorban és további három-négyszáz szívkatéteres vizsgálat és beavatkozás történik, amellyel szintén meg lehet gyógyítani a betegségek legnagyobb részét.

Mint írták, a veleszületett "szíveltérések" egy része – ilyenek például a pici lyukak, enyhe ér vagy billentyű problémák – nem igényelnek műtéti beavatkozást, életmódi korlátozást, csupán folyamatos orvosi kontrollt. Egyes szívritmuszavarok az enyhe kategóriába tartoznak. A szívhibák jelentős része – mint a lyukak, szűkületek és billentyű eltérések – műtéttel jól korrigálható. Az ilyenfajta rendellenességgel megoperált betegek az egészségesekével egyenértékű, teljes életet élhetnek.

Korábban mindenki úgy tekintett a szívbeteg gyermekekre, mint akik nagyon rossz életminőséget élhetnek, azonban manapság az esetek döntő részében olyan helyreállító szívműtétek történnek, amelyek után a gyerekeket semmiben nem kell korlátozni, akár versenysportolhatnak is.

Hozzátették, a Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség hete alkalmából "A Szívbeteg Gyermekek Védelmében" Alapítvány a Gyermekszív Központot támogató adománygyűjtést szervez. A szervezet egy olyan – hordozható – központi telemetriás készülékre gyűjt, amelynek segítségével folyamatosan szemmel tarthatók a gyermek alapvető élettani funkciói, szükség esetén figyelmeztet az elfogadható értékektől történő eltérésre.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Nagyjából egy hónapja áll az ajkai Magyar Imre Kórház nagy csinnadrattával négy éve átadott CT-berendezése meghibásodás miatt.

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.