hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Gyakorlatilag nincsenek ellenszerek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összeállított egy listát, amiben az emberiségre legveszélyesebb szuper-baktériumokat rangsorolják, írja a BBC nyomán az Index.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgató-helyettese, dr. Marie-Paule Kieny szerint az antibiotikumnak ellenálló baktériumok száma rohamosan nő, miközben gyakorlatilag nincsenek ellenszerek, amelyek bevethetőek lennének. Azért tartja fontosnak, hogy a kormányok is beszálljanak a harcba, mert ha egyedül a gyógyszeripartól várják a megoldást, az emberiség ki fog futni az időből. Ezen kívül még annak a veszélye is fennáll, hogy a nagy vállalatoknál nagyobb szempont lesz a magasabb profit, mint a hatékonyabb megoldás, írja a lap.

A lista tetejére került a Klebsiella baktérium, ami a carbapenemekkel szemben lett rezisztens.

  • Válságos: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae (ide tartozik a fent említett Klebsiella is)
  • Magas Prioritású: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter, Szalmonella, Gonokokkusz,
  • Közepes Prioritású: Haemophilus influenzae, Shigella
(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.