hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Glióma kimutatása vizeletből és vérplazmából

A Cancer Research UK Cambridge kutatói két olyan tesztet dolgoztak ki, melyek segítségével az agydaganatok egy típusa, a glióma vizeletből vagy vérplazmából is diagnosztizálható.

Az EMBO Molecular Medicine folyóiratban megjelent cikkükben a két teszt alkalmazásának ígéretes eredményeiről számoltak be, bár csak kis betegpopuláción végeztek vizsgálatokat. Jelenleg több hasonló kutatás is folyik világszerte, és ezek általában a mutálódott szabad DNS (cell-free DNA) kimutatására koncentrálnak, viszont agydaganatok esetén a vér-agy gát miatt ez nehézkesen kivitelezhető. A kutatók először gliómás betegeknél kerestek mutálódott DNS-fragmentumokat a tumorban illetve a vizeletben és a vérplazmában, majd ezt egészséges egyének mintáival hasonlították össze gépi tanulásos módszerrel.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Felfigyeltek arra, hogy a DNS-fragmentumok mérete eltérő az egészséges és a daganatos betegségben szenvedő egyéneknél, így a teszt alkalmazásával akár a visszatérő tumorok is kimutathatók. További fejlesztéseket követően a teszt elsősorban a három havonta végzett MRI-vizsgálatok közben lehet majd alkalmazható, illetve ha az MRI-t valamilyen ok, például COVID-19 miatt nehéz elvégezni.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés