hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gennyes agyhártyagyulladás ellen oltanak be diákokat Körmenden

Gennyes agyhártyagyulladás ellen oltanak be több mint hatszáz középiskolást Körmenden - mondta el a kistérségi tisztiorvos.

Az elmúlt hónapokban öt fiatalnál diagnosztizálták a betegséget Körmenden és környékén, egy hónapon belül pedig ketten betegedtek meg, mindketten középiskolás korúak, ezért döntöttek úgy az epidemiológiai központ illetékesei, hogy megelőző jelleggel ingyenesen biztosítanak védőoltást két körmendi középiskola diákjainak - közölte Szűcs László.

Járvány nincs, de mivel a bakteriális eredetű fertőzés gyors lefolyású, és súlyos következményekkel járhat, kezelés hiányában halálos kimenetelű is lehet, nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre - tette hozzá.

A tisztiorvos elmondta: tavaly augusztusban egy beteg meghalt, az újabb fertőzöttek közül azonban már csak egy középiskolás lány szorul kórházi kezelésre, a többiek meggyógyultak.

Szólt arról is, hogy az iskolák diákjainak a tisztiorvosi szolgálat szakemberei ismeretterjesztő előadást tartottak a betegségről, felhívták a figyelmet a higiéniai szabályok betartására, valamint arra is, hogy a betegség védőoltással megelőzhető.

A még kórházban lévő diáklány is hallotta az egyik ilyen előadást, felismerte magán a tüneteket, ez is hozzájárult ahhoz, hogy időben orvoshoz ment, és sikerült megmenteni az életét - fűzte hozzá.

Szűcs László hangsúlyozta: mivel a védőoltás nem kötelező, és 18 év alatti diákokról van szó, az oltóanyag beadásához szükség van a szülők írásos beleegyező nyilatkozatára is.

Szavai szerint fontos, hogy teljes körű legyen az oltottság, mert amellett, hogy az oltás egyéni védettséget nyújt, csak úgy lehet kiszorítani a kórokozót, ha nem lesz újabb tünetmentes hordozó.

(forrás: MTI, tv2)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés