hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ajakrákot és nem-festékes bőrrákot okozhat a hidroklorotiazid

A hidroklorotiazid szedése dózistól függően akár 4-7-szerésére is emelheti az ajakrák, illetve a nem festékes bőrrák kockázatát, közölte a PharmaOnline.

A hidroklorotiazid (HCT) diuretikumot monokomponensű szerként, illetve egyéb antihiprtenzív szerekkel kombinációban is világszerte elterjedten alkalmazzák. Magyarországon is számos monokomponensű és kombinációs gyógyszer hatóanyaga a HCT.

Az elmúlt évek vizsgálatai rámutattak arra, hogy a fotoszenzitivitást okozó hatóanyag az ajakrákok, illetve a nem-festékes bőrrákok gyakoriságának a fokozódásáért is felel.

50 éve ismert a hidroklorotiazid fotoszenzibilizáló mellékhatása

Azoknál, akik hidroklorotiazidot szednek, ultraibolya (UV) fény hatására rövidebb idő alatt jönnek létre a soláris keratózisok – azaz a nap hatására kialakult degeneratív bőrelváltozások – mint a hidroklorotiazidot nem szedőknél. Mindez hosszú távon a bőrdaganatok kialakulásának a kockázatát fokozza.

Elsőként 2012-ben írták le azt a JAMA Internal Medicine folyóiratban, hogy azoknál, akik legalább 5 éven keresztül monokomponensű szerként HCT-t szednek, fokozott az ajakrák kialakulásának a rizikója; ez a fajta daganat akár 4-szer gyakrabban is előfordulhat náluk (OR=4,22; 2,82-6,31; CI 95 százalék). Később, 2017-ben, egy dániai vizsgálat eredményei mindezt megerősítették. A dániai vizsgálat az ajakrák kockázata és a HCT-dózisa közötti kapcsolatot is igazolta. Azoknál a betegeknél, akik a legnagyobb dózisban szedték a HCT-t, több, mint 7-szeresére nőtt az ajakrák kialakulásának a valószínűsége (OR=7,7; 5,7-10,5; CI 95 százalék). A dániai eredmények arra is rámutattak, hogy az országban diagnosztizált ajakrákok 11 százaléka a hidroklorotiazid szedésére vezethető vissza.

Az ajakrákon túl a bőrrák gyakoriságát is növeli a HCT alkalmazása

A bazálsejtes karcinóma (basalioma) és a laphámrák (spinalioma) vonatkozásában is igazolta a HCT szerepét egy 2018-ban publikált eredményű vizsgálat. Ezeknél a típusú rákos megbetegedéseknél is kimutatható volt a hidroklorotiazid-expozíció és a daganat-kockázat kapcsolata. Azoknál a betegeknél, akik a legnagyobb HCT-expozíciónak voltak kitéve, 1,54-szeresére (1,38-1,71) nőtt a basalioma, míg 7,38-szorosára (6,32-8,60) a spinalioma kockázata.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Megnyugtató módon az egyéb diuretikumok és antihipertenzív szerek szedését nem lehetett kapcsolatba hozni a nem festékes bőrrákok gyakoriságának a növekedésével.

Figyelmeztetés a betegeknek és a szakembereknek

A rendelkezésre álló vizsgálati eredmények az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakembereit is meggyőzték. Egyes európai országokban már megtették a szükséges megelőző lépéseket. Németországban például Rote Hand Brief formájában figyelmezették az orvosokat arra, hogy a HCT-t szedő betegeiket tájékoztassák a hatóanyag szedése jelentette daganat-kockázatról.

A betegeknek rendszeresen meg kell vizsgálniuk a bőrüket, az azon található képleteket, és bőrelváltozások jelentkezése esetén orvoshoz kell fordulniuk. Továbbá, a HCT-t szedő betegeknek korlátozniuk kell a napfénynek és az UV-fénynek való kitettséget, és alkalmas fényvédelmet kell alkalmazniuk.

Azoknál a betegeknél, akiknél már kialakult bőrrák, a HCT szedésének a szükségességét fokozott odafigyeléssel kell mérlegelni.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés