hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Figyeljünk a kardiovaszkuláris kockázatra is diabetesben!

Az egyes országokban nagyon eltérő mértékben valósul meg a kockázati tényezők kontrollja, összefüggésben az ország gazdasági teljesítményével – nyilatkozta a Medicalonline-nak G. Schernthaner professzor (University of Vienna. Head of the Department of Medicine I, Rudolfstiftung Hospital, Vienna, Austria).

A 2-es típusú diabetes jelentősen növeli a kardiovaszkuláris kockázatot. Hogyan segíthetünk a betegnek csökkenteni a veszélyt?

A 2-es típusú diabetes jelentős kardiovaszkuláris kockázatot jelent a betegek számára. Az utóbbi 20 évben azonban a betegség prognózisa jelentősen megváltozott a fejlett országokban, ahogyan azt egy svéd kohorszvizsgálat adatai is igazolták. A betegek kilátásait jelentősen javíthatja a vérnyomás csökkentése, a sztatinok szedése, a jobb vércukorkontroll, a dohányzás abbahagyása és a rendszeres fizikai aktivitás.

Az egyes országokban azonban nagyon eltérő mértékben valósul meg a kockázati tényezők kontrollja, összefüggésben az ország gazdasági teljesítményével. De összességében mindenhol a korábbinál jobban figyelnek a kockázati tényezőkre, felismerve jelentőségüket. Sok esetben az egyéni tájékozatlanság, illetve az együttműködés hiánya a felelős a még mindig magas egyéni kockázatért.

Az ADA-EASD konszenzusnyilatkozatában egyértelmű ajánlásokat olvashatnak az orvosok a különböző gyógyszerek használatáról a speciális klinikai helyzetekben (kardiovaszkulárisan érintett és nem érintett betegek, vesebetegség vagy szívelégtelenség fennállása).

Merre tart az antidiabetikumok fejlesztése? Milyen tudományos eredményekre számíthatunk a közeljövőben?

A gyógyszerfejlesztések egyik jelentős jövőbeli iránya a G-proteinnel társult receptorok (GPCR) kutatása. Ennek a nagy receptorcsaládnak az alaposabb megismerése új gyógyszerek fejlesztését teszi lehetővé sokféle betegség, például neurológiai betegségek, az elhízás és a 2-es típusú diabetes kezelésére (Sebastiani et al. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism 32 (2018) 201e213).

Mi a helyzet az 1-es típusú diabetes terén? Számíthatnak-e új terápiás lehetőségre ezek a betegek?

Az 1-es típusú diabetesben szenvedő betegek halálozási kockázata még a modern inzulinterápia mellett is szignifikánsan nagyobb, mint a nem diabeteses embereké. Több vizsgálatban is megpróbálkoztak már azzal, hogy az inzulinterápiát modern vércukor-csökkentő gyógyszerekkel (GLP-1-receptor-agonisták, SGLT-2-inhibitorok) egészítették ki. Egyelőre azonban nem világos, lehet-e helye az SGLT-2-inhibitoroknak az 1-es típusú diabetes terápiájában, mivel ebben a betegségben 50-szer nagyobb a diabeteses ketoacidosis kockázata, mint 2-es típusú cukorbetegségben.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés