hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Fiatal klinikust díjaztak

Dr. Körei Anna Erzsébet, az I. sz. Belgyógyászati Klinika klinikai orvosa kapta a fiatal, neuropátiával foglalkozó klinikusok díját.

Az I. sz. Belgyógyászati Klinika klinikai orvosa, dr. Körei Anna Erzsébet kapta a Göran-Sundkvist díjat az Európai Diabétesz Társaság Neuropathia Munkacsoportjának (EASD-Neurodiab) idei, a portugáliai Coimbrában megrendezett kongresszusán. A svéd kutatóról elnevezett kitüntetést a neuropátia vizsgálatával foglalkozó, 40 évesnél fiatalabb klinikusok nyerhetik el.

A kongresszuson hagyományosan a diabéteszes neuropátia kutatásának nemzetközi viszonylatban elismert képviselői mutatják be legújabb eredményeiket. Az idei rendezvényen több előadás is foglalkozott a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia vizsgálatával és a vékonyrost-neuropátiával – mondta dr. Körei Anna. Ebben a témában az I. sz. Belgyógyászati Klinika munkacsoportja is két prezentációval képviseltette magát.

Dr. Körei Anna Göran-Sundkvist díjas emlékelőadásában eddigi vizsgálatai eredményeit foglalta össze, különös tekintettel a cukorbetegek, a magas vérnyomású (hipertóniás) cukorbetegek, és diabéteszben nem szenvedő hipertóniás egyének szívfrekvencia-variabilitásával kapcsolatos adatokra és a tartós kézizomfeszítést kísérő diasztolés vérnyomás-emelkedés mérésének (ún. handgrip teszt) vizsgálata során kapott eredményekre. Ez utóbbi azért is lehet érdekes, mert korábban nem volt ismert, hogy mi állhat a handgrip teszt alacsony szenzitivitásának és rossz klinikai reprodukálhatóságának hátterében; most először sikerült igazolni a hipertónia teszteredményeket lényegében befolyásoló – az autonóm neuropátia diagnosztizálása szempontjából – zavaró hatását – ismertette a klinikai orvos.

Dr. Körei Anna leszögezte, a díj a klinika egész munkacsoportja számára elismerést jelent. Korábban, 2014-ben dr. Putz Zsuzsanna, az I. sz. Belgyógyászati Klinika osztályvezető egyetemi adjunktusa kapta meg az elismerést.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés