2022. május. 26., csütörtök - Fülöp, Evelin.
hirdetés
hirdetés

Fertőzésre hajlamosító tényezők krónikus hepatitis C kezelése kapcsán

Nagyon gyakran neutropenia alakul ki, ha a krónikus hepatitis C-t peginterferonnal és ribavirinnel kezelik.

Ekkor a peginterferon-alfa dózisát csökkentik, hogy a neutropenia talaján ne jöjjön létre súlyos bakteriális infekció.

A jelen vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, van-e kapcsolat a fertőzés és a neutropenia között és meghatározzák azokat a rizikótényezőket, amelyek elősegítik az infekció kialakulását. A vizsgálatok egyetlen centrumban történtek és a 321 beteg 2876 viziten jelent meg. Az abszolút neutrofil szám átlaga 3420/ml volt, de 16 betegben nem érte el a 1500/ml-t. A kezelés hatására neutropenia (<7500/ml) a betegek 29,7%-ában alakult ki, de 16 esetben (5%) az abszolút neutrofil szám 375/ml alá csökkent. 

Összesen 96 fertőzést állapítottak meg a 70 betegben. Ezek közül a kezelés folyamán kialakuló súlyos lefolyásúak (13 infekció) nem voltak kapcsolatban a neutropeniával. A dóziscsökkentés nem befolyásolta a fertőzések előfordulását. A vizsgálók véleménye szerint az előrehaladott életkor (>55 év) és az emelkedett vércukor hajlamosítottak a kezelés folyamán fertőzésekre, és nem a neutropenia. Megjegyzik, hogy a vizsgáltakban sem a cirrhosis hepatis, sem a COPD nem voltak az infekciók rizikótényezői. 

Forrás: Hepatology 2010 Oct; 52(4): 1225-1231.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A még lektorálatlan tanulmányokat közzétévő Medrxiv portálon megjelent egy japán tanulmány, amely szerint az omikron után jóval ritkább a poszt-COVID szindróma előfordulása, mint a korábbi variánsok esetében.

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.