2022. január. 21., péntek - Ágnes.
hirdetés
hirdetés

Felfújható, könnyen behelyezhető gerincimplantátum krónikus fájdalom kezelésére

A Cambridge Egyetem kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban megjelent
cikkében számolt be új fejlesztéséről: egy több módszer előnyeit ötvöző gerincvelő-stimulációs fájdalomcsillapító eszközről.

Az emberi hajszálnál is vékonyabb eszköz egy apró hengerré csavarható össze, mely tűvel az epidurális térbe juttatható – csak lokális érzéstelenítésre van szükség. Megfelelő pozicionálást követően vízzel vagy levegővel felfújva a gerincvelő nagy területét fedi le, és egy pulzáló áramforráshoz kötve az ultravékony elektródák a fájdalomszignálokat elnyomó elektromos jeleket közvetítenek a gerincvelő felé.

Photo by Joyce McCown on Unsplash
Photo by Joyce McCown on Unsplash

A készülék főleg olyan krónikus hát- és lábfájdalmak kezelésére használható, amelyek gyógyszeres kezeléssel sem enyhíthetők. Az eszköz a jelenleg is alkalmazott “kulcslyuk” módszerrel behelyezhető, ám csak kis gerincvelői területet elérő készülékek, illetve a nagyobb méretű, de csak teljes altatásban végzett invazív műtéttel implantálható eszközök előnyeit ötvözi.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.