hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Fél óránként egy-egy stroke-halál

Félóránként hal meg valaki stroke-ban Magyarországon, részben azért, mert nem vagy csak későn ismerik fel a bajt. Sokan azt hiszik, csak múló rosszullétről van szó a melegben, pedig szélütésük van. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni – figyelmeztet dr. Bereczki Dániel, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója.

A stroke nem fáj, ezért sokan nem veszik komolyan, ha rosszul lesznek, azt hiszik csak idegesek, felment a vérnyomásuk, elfeküdték a karjukat vagy csak a meleg miatt elgyengültek, elszédültek. A legrosszabb, amit tehetnek, ha arra várnak, hogy enyhülnek vagy elmúlnak a tünetek.

Ez persze megtörténhet – ekkor beszélünk átmeneti agyi vérkeringési zavarról. Az esetek többségében azonban az agyi érelzáródás tartósan fennálló tünetekkel jár, és csak sürgős beavatkozás segíthet.

A vérrögoldó kezelést a roham kezdetétől számított 3-4,5 órán belül el kell kezdeni, különben visszafordíthatatlan a károsodás – mondja dr. Bereczki Dániel. A neurológus arra figyelmeztet, hogy minden rosszullétre figyeljenek oda, főleg a nagy melegben, hiszen ilyenkor a szív és érrendszeri kockázat fokozódik.

Az igazgató azt is elmondta, hogyan lehet megállapítani, hogy valakinek stroke-ja van-e:
erre utal, ha a száj félrehúzódik, a beszéd elakad, és ha az egyik oldali végtagok megbénulnak. Tehát ilyenkor arra kell kérni azt, aki rosszul van, hogy próbáljon beszélni vagy mosolyogni és emelje fel mindkét kezét. Ha ezekre nem képes, feltehetően stroke-ja van. Ilyenkor nem körzeti orvost vagy egy családtagot kell hívni, hanem azonnal a mentőket.

A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés