hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Érfalgyulladás: ezreket érint, mégis nehezen derül ki

Visszatérő fejfájást, gondolkodási nehézséget, akár személyiségváltozást is okozhat, de epilepsziás roham vagy életveszélyes agyi érelzáródás is lehet a szövődménye, sőt akár az első tünete is az agyban vagy a gerincvelőben kialakuló érfalgyulladásnak – hangzott el a Magyar Neuroimmunológiai Társaság kongresszusán.

Kapcsolódó cikkek

– Az artériák gyulladása kis és nagy ereket egyaránt érinthet, a teljes szervezetben bárhol előfordulhat. Ez a vasculitis, ami gyakran okoz ízületi panaszokat, de a bőr, a vese, a tüdő, illetve gyakorlatilag bármelyik szerv érintett lehet. Neurológiai kihívással akkor találkozunk, amikor az érfalgyulladás átterjed a központi idegrendszere, vagy már eleve az agy vagy a gerincvelő ereiben alakult ki a gyulladás – magyarázta Illés Zsolt a Magyar Neuroimmunológiai Társaság kongresszusán.

– Becslések szerint Magyarországon mintegy háromezer embert érint az immunrendszer hibás működése miatt kialakuló érfalgyulladás valamely formája. A betegség, különösen annak agyat is érintő formája, igen ritka, ezért fontos beszélni róla, hogy a panaszos páciensek és a szakorvosok is gondoljanak a vasculitis eshetőségére is, mert a mielőbbi gyógyszeres kezelés alapvetően befolyásolhatja a betegek további sorsát. Ahogyan a vasculitis életveszélyes állapotot is kiválthat, megfelelő terápiával teljes tünetmentesség, gyakorlatilag gyógyulás is elérhető – fogalmazott Illés Zsolt.

– Egyes fertőzések hozzájárulhatnak autoimmun betegségek megjelenéséhez, ráadásul az érintett betegeink egy részét a gyógyszeres kezelések fogékonyabbá tehetik más betegségekre is – indokolta Mike Andrea, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság vezetőségi tagja, miért szenteltek külön szekciót a fertőzéseknek is. Kiemelte: az immunrendszer működésére ható gyógyszereket alkalmazó betegeknél nagy hangsúlyt kell fektetni a fertőzések megelőzésére, ennek része a koronavírus-elleni vagy a hamarosan ismét aktuálissá váló influenza elleni védőoltások megfelelő időzítése is, erről a háziorvos mellett a kezelőorvossal is mindig javasolt egyeztetniük a betegeknek.

– Az immunrendszerből eredő neurológiai betegségeknél akkor van esélye a betegeknek a minél korábbi diagnózisra és optimális kezelésre, ha az egyes szakterületek rálátnak egymás munkájára, ismerik egymás gondolkodását. Ezzel csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a betegek súlyos szövődményekkel fenyegető betegségekkel hosszú heteken, hónapokon át bolyongjanak az egészségügy útvesztőjében. Ennek érdekében a neurológusokon túl a radiológia, az infektológia, az immunológia, a patológia, a reumatológia képviselőit is meghívtuk a szakmai tanácskozásra, ahová végül közel háromszáz szakorvos érkezett az országból – foglalta össze Bíró Zita, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság főtitkára.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.