hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Súlyosabbnak tűnik az idei influenzajárvány

Érdemes időben beadatni a védőoltást

Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást, de aki most oltatja be magát, megbeteghet még azelőtt, hogy a védettség kialakulna, hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Különösen a krónikus betegeknél fontos a védettség; nem is elsősorban az influenza okozhat nagy problémát náluk, hanem az, hogy a vírus által kiváltott megbetegedés miatt súlyosabb lesz az alapbetegségük. Emellett a gyengébb immunrendszerű gyerekeknél és az időseknél javasolt mindenképpen a védőoltás, de egy teljesen egészséges szervezetben is kiválthat az influenza súlyos szövődményeket.

A szokásosnál durvább tünetekkel támadja a kisgyerekeket az influenza – erről Póta György az RTL Híradónak beszélt. Az orvos szerint ugyan még csak most kezdődött az influenza szezon, de már látszik, hogy sok kisgyereknél okoz szokatlanul erős tüneteket, például napokig tartó 40 fokos lázat, elesettséget, gyengeséget.

A bárányhimlő elleni védőoltásról az M1 aktuális csatornán a szakértő elmondta: jelenleg választható, receptre, pénzért kell megvenni a gyógyszertárban, így tudja a gyermekorvos beadni. Ugyanakkor még az idén ősszel bekerül a kötelező oltási rendbe, a 15 hónapos gyerekek az eddig is meglévő kötelező oltások mellett a bárányhimlő elleni oltást is meg fogják kapni igyenesen.

Az oltás egyébként bármilyen korban beadható. A terhesség alatt megkapott bárányhimlő súlyos következményekkel járhat, ezért kiemelten fontos az oltás azoknál a fiatal nőknél, akik gyermeket szeretnének és korábban nem voltak bárányhimlősek – tette hozzá Póta György.

(forrás: MTI, RTL Klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés