hirdetés
2022. június. 27., hétfő - László.
hirdetés

A régió emlőráksebészeti ellátásának korszerűsítésére és a halálozás csökkentésére

Emlőráksebészeti konzorcium

Az elmúlt évtizedekben az "emlő tudatosság" elterjedésével az emlőrák halálozása a fejlett országokban akár 30-40 százalékkal csökkent.

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata, a nők vezető onkológiai haláloka. Az elmúlt évtizedekben az "emlő tudatosság" elterjedésével, a lakossági emlőrákszűrés bevezetésével, a korszerű diagnosztikával, az akkreditált, centralizált onkológiai intézetek ún. emlőcentrumokban (breast centres) történő korszerű onkoplasztikus emlősebészeti, sugárterápiás és modern gyógyszeres kezeslések kombinációjával az emlőrák halálozása a fejlett országokban jelentősen, akár 30-40%-kal csökkent.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI), mint Közép-Kelet Európa egyetlen, az Organisation of European Cancer Institutes (OECI), az Európai Rákintézetek Szervezete által akkreditált komprehenzív rákcentruma ad otthont Európa második legnagyobb betegforgalmú, az emlőrák teljes körű ellátását biztosító emlőcentrumának, évi több mint 1000 primer emlőrák korszerű kezelését végezve. Az Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály emlősebészei világszínvonalú, személyre szabott ún. onkoplasztikus műtéti technikákkal operálják az emlőrákos betegeket. A kelet-közép európai korszerű, betegcentrikus, onkoplasztikus emlősebészet regionális elterjesztésére és így a terápia hatékonyságának, a betegelégedettségnek és az életminőség növelésének céljából, az Országos Onkológiai Intézet Kelet-Közép Európai Emlőráksebészeti Konzorcium (Central-Eastern European Breast Cancer Surgical Consortium, CEEBCSC) létrehozását kezdeményezte. 2017 decemberében az oroszországi szentpétervári N.N. Petrov Nemzeti Kutató és Onkológiai Intézettel (N.N. Petrov National Research Center of Oncology) kötött tanulmányi, kutatási és klinikai együttműködési szerződéssel a konzorcium aktív munkája elkezdődött. 2018 januárban a kezdeményezéshez csatlakozott a lengyelországi Hospital of the Baptism Monument of Poland, Gniezno és az ukrán LISOD Hospital of Israeli Oncology, Kijevből. A fentieken túl további 10 intézettel van folyamatban csatlakozási tárgyalás.

(forrás: Országos Onkológiai Intézet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.