hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Világszínvonalú emlősebészeti vizsga

Június 23-án – London és Athén mellett – az Országos Onkológiai Intézet a harmadik európai helyszíne az European Society of Surgical Oncology nemzetközi emlősebészeti szakvizsga írásbeli részének.

Az Európai Emlősebész Szakvizsgát 2009 óta évente rendezi meg a European Society of Surgical Oncology (ESSO), együttműködésben a European Board of Surgery of the Union of European Medical Specialists (UEMS) szervezettel.

Magyarországra, ezen belül Budapesten az Országos Onkológiai Intézetre azért esett az ESSO választása, mert itt működik jelenleg a kontinens második legnagyobb forgalmú (évente több mint 1000 primer emlőrák szakellátása), komplex komprehenzív ellátást nyújtó emlőellátó egysége, breast unitja, illetve az intézet hazánkban egyedülálló, specializált emlő és lágyrészsebészeti osztálya. Ezen az osztályon a legkorszerűbb onkoplasztikus emlősebészet folyik és az osztályon a három vezető emlősebész is rendelkezik már a nevezett európai szakvizsgával. Az intézet osztálya tradicionálisan aktív együttműködést folytat az ESSO-val. Említésre méltó, hogy az ESSO következő, már megválasztott elnöke az osztály korábbi munkatársa, dr. Kovács Tibor PhD. onkoplasztikus emlősebész konzultáns (Guy St Thomas Hospital, London, United Kingdom), illetve az ESSO 12 fős Educational and Training Committee tagja és vizsgáztató (Advisory Board/Examiner) az osztály jelenlegi vezetője, dr. Mátrai Zoltán PhD.

A vizsga célja, hogy nemzetközi szintű minősítéssel igazolja az emlőrák sebészet korszerű szakismeretét és az optimális multidiszciplináris onkológiai kezeléshez való kompetenciát, ezzel emelve az európai emlőrák sebészeti ellátás színvonalát.

A vizsga alaptanterve Európában egységes, „Guidelines on the standards for the training of specialised health professionals dealing with breast cancer” címmel 2007-ben publikálták ( Eur J Cancer 2007;43:660-675), illetve 2012-ben az ESSO ún. "core curriculuma címen" adta ki szakmai elvárásait.

(forrás: Országos Onkológiai Intézet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés