hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Előretört a clostridium difficile, a kórházi gyilkos

Egyik évről a másikra két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban, 2012-ben már több mint ezren haltak bele – írja a Népszabadság.

Arra, hogy miért pont most okoz robbanásszerűen kórházi járványokat a clostridium difficile baktérium, egyelőre nincs egzakt válasz. A fertőzés az enyhébb esetekben csak hasmenéssel, súlyosabb esetben vastagbélgyulladással jár. Szakemberek szerint az úgynevezett savlekötő szerek, illetve az antibiotikumok túlzott és gyakran felesleges alkalmazása miatt is fogékonyabb a legyengült emberek szervezete e baktériumra, másrészt az egészségügy mind nagyobb pénzhiánya is korlátozhatja az ilyen kórházi járványok megelőzését.

Az teljesen a véletlen műve, hogy mikor, melyik kórházba hurcolja be valaki a fertőzést, mivel hetekig tünetmentes, jöhet beteggel, dolgozóval is. A következménye azonban már erősen függ a kórház higiénés viszonyaitól. Magyarul a dolgozók kézmosási szokásaitól vagy éppen a köz-WC-k állapotától.

Örülök, ha egyetlen beteg sem hal meg azért, mert nem volt a számlánkon elég pénz gyógyszerre vagy műszerre. Miközben tudom, hogy olcsóbb megelőzni a kórházi járványt, mint aztán menedzselni, vécétakarításra, fertőtlenítőszer rendelésre egyre kevesebb jut” – idézi az egyik vidéki kórház gazdasági igazgatóját a lap.

Egy két évvel ezelőtti ÁNTSZ-felmérés szerint Magyarországon évente mintegy 90 ezer ember kap el kórházakban olyan fertőzéseket, amelyek mintegy fele elkerülhető lenne alapos kézmosássalolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés