2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Elkészült az első SARS-CoV-2-antitest-teszt

Elkészült az az enzim kapcsolt immunszorbens vizsgálaton (ELISA) nyugvó teszt, ami megbízhatóan azonosíthatja azokat a személyeket, akik már antitestekkel rendelkeznek az új típusú koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen, írja a PharmaOnline.

USA-beli kutatók, Florian Krammer vezetésével New-York-ban az Icahn School of Medicine-ben egy olyan enzim kapcsolt immunszorbens vizsgálatot (ELISA) fejlesztettek ki, ami megbízhatóan azonosíthatja azokat a személyeket, akik már antitestekkel rendelkeznek az új típusú koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen, közli a lap.

A jelenleg használatos tesztek polimeráz-láncreakción (polymerase chain reaction; PCR) alapulva működnek, és csak az aktív betegség felismerésére képesek, azaz csak azt a fázist képesek azonosítani, ami a vírusok szervezetbeni szaporodásával jellemezhető.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Ezzel szemben, az ELISA típusú szerológiai teszt az antitestek színreakción alapuló kimutatásán alapul. Azaz, azonosíthatók azok a személyek, akiknél a fertőzés már lezajlott, és akikre nézve a jövőben nem veszélyes a SARS-CoV-2, illetve akik nem terjeszt(het)ik azt. Ennek értelmében az ELISA-teszt lehetőséget kínál a lakosság immunstátuszának a meghatározására.

A lakosság immunstátuszának a meghatározása segíthetne annak az eldöntésében, hogy mikortól nyissák meg újra a nyilvános eseményeket, vagy éppen kik azok az orvosok és ápolók, akik kockázatmentesen részt vehetnek az új típusú koronavírussal érintett betegek ápolásában.

Gazdasági szempontból nézve a fertőzésen átesettek lennének azok a személyek, akik aktív bevonásával „újraindítható” lenne a gazdaság. Továbbá, a fertőzésen átesett személyek széruma az aktív fertőzéssel küzdők kezelésére is alkalmas lehetne. Ilyen irányú próbálkozások egyébként már történtek. Kínából már elküldték Olaszországba azokat a szérummintákat, amiket CoVid-fertőzésen átesett betegekből nyertek ki.

Az antitestekből kinyerhető információk monoklonális antitestek előállításához is felhasználhatók, amivel például az ebola idején is próbálkoztak kisebb-nagyobb sikerrel.

Az első vizsgálatok alapján jó megbízhatósággal működik az ELISA-teszt. 3 igazoltan CoVid-beteg 4 vérmintájánál valamennyi esetben pozitív eredményt jelzett, míg 59, SARS-CoV-2-epidémia előtti időből származó szérummintánál – helyesen – negatív eredményt szolgáltatott az újonnan fejlesztett ELISA-teszt.

A kutatást vezető Krammer és munkatársai egyébként arról számoltak be a Science folyóiratnak, hogy ők már a klinikumban is alkalmazzák a tesztet.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.