hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Eldőlni látszik a konvaleszcens plasma hatástalansága

Újabb vizsgálat igazolta, hogy a SARS-CoV-2 fertőzötteknek adott konvaleszcens plazma nem javította lényegesen klinikai állapotukat, írja az OTSZ Online.

Az FDA 2020 augusztusában kiadta a sürgősségi használati engedélyt, a konvaleszcens plazma kórházban fekvő COVID-19 betegekben történő alkalmazására. A klinikai vizsgálatot végző kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy a konvaleszcens plazma lelassítja -e a vírusfertőzés progresszióját azokban a magas kockázatú személyekben, akik nemrég kapták el a vírusfertőzést és betegségük nem volt annyira súlyos, hogy kórházi kezelésre szoruljanak. A vizsgálatba vont 511 résztvevő közül a betegség a plazmakezelést kapók csoportjából 77 esetben (30%), míg a placebo-csoportban 81 esetben (31,9%) progrediált.

A tanulmány szerint a betegségből már felépült személyek antitesteket tartalmazó „konvaleszcens”(„túlélő”) plazmája nem állította meg a COVID-19 fertőzés progresszióját azoknál a magas kockázatú betegeknél, akiknél tüneteik első heteiben alkalmazták ezt a várakozások szerint állapotjavító kezelést.

A konvaleszcens plazmával folytatott klinikai vizsgálatot februárban leállították, mert a plazma egyáltalán nem lassította le a fertőzést olyan mértékben, ahogy azt remélték.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés