hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ilyen arányban betegedtek meg a Covid ellen beoltottak itthon

Részletes adatokat kért és kapott a 444.hu egyik olvasója az Országos Kórházi Főigazgatóságtól arról, hogy a beoltottak közül hányan fertőződtek meg Magyarországon.

Közérdekű adatigénylés nyomán augusztus 31-én kapott egy sok adatot tartalmazó táblázatot a 444.hu olvasója az OKFŐ-től. Ami új a statisztikában, hogy tartalmaz életkori bontást. Erről eddig nem volt publikus adat. Egyértelműen látszik is, hogy az oltások hatékonysága valamennyire gyengül az idősebbeknél. Fontos fejlemény, hogy kiderült: ezek szerint egy ilyen adatsor előállítása és rendszeres publikálása simán megoldható lenne. Nem derült ki viszont egészen pontosan, hogy mikoriak az adatok.

Egy támpont van: az oltottak száma, de itt is van kavarodás. Az adatokban 5 593 891 első beoltott szerepel. Ez július 25-én volt. Hogy ne legyen ennyire egyszerű: beírták a második oltottak számát is, 5 315 933-at. Ezt viszont 5 nappal korábban, július 20-án értük el. Ráadásul az lenne a logikus, ha az innentől számított három héttel későbbi, már augusztus közepi adatok szerepelnének a táblázatban, az olvasónk ugyanis azt kérte, hogy az első és a második oltás után legalább 21 nappal későbbi fertőzések, kórházi ápolások, halálozások adatait küldjék el neki.

Pár összefoglaló adat. Miután eltelt legalább három hét az első oltás után

  • 0,2 százalék fertőződött meg
  • 0,05 százalék került kórházba
  • 0,012 százalék hunyt el koronavírusban.

A második oltás még erősebb védelmet adott. Itt szintén legalább három héttel a második adag vakcina után

  • 0,086 százalék kapta el a vírust
  • 0,013 százalék került kórházba
  • 0,003 százalék hunyt el koronavírusban.

Nincs ugyanakkor adat arról, hogy a nem oltottak hány százaléka fertőződött meg, került kórházba vagy hunyt el. Ahhoz, hogy ezt kiszámoljuk, több adatra lenne szükség. (Amit tudunk: a járvány kezdete óta összesen 812 531 fertőzöttet regisztráltak. Ez a teljes lakosság 8,3 százaléka. Ennél biztosan sokkal többen fertőződtek már meg. Arról nincs adat, hogy összesen hányan kerültek kórházba covid-fertőzéssel, csak azt jelentik, hogy éppen mennyien vannak kórházban. És miután nem lehet tudni az oltások pontos dátumát sem, azt is nehéz kiszámolni, hogy ugyanabban az időben hány nem oltott hunyt el.)

40 év alatti nem hunyt el Magyarországon azok közül, akik legalább három hete megkapták az oltásukat, elemezte az adatokat a 444.hu.

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink