hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Eddig rejtélyes vércsoportokat azonosítottak

A Langereis és a Junior vércsoport molekuláris alapja egészen mostanáig rejtély volt. Ballif és munkatársai a Nature Genetics februári számában publikálták felfedezésüket a két kevésbé ismert vércsoportért felelős vörösvérsejtek két proteinjéről.

Bár a vértranszfúziós problémák a Langereis és a Junior vércsoportok miatt világszerte ritkák, számos etnikum veszélyben van – jegyezte meg Bryan Ballif, a Vermont Egyetem kutatója. "Több mint 50000 japánról tudjuk, hogy Junior negatív és vérátömlesztéskor problémák vagy anya-magzat összeegyeztethetetlenség léphet fel" – mondta.

Ennek a két vércsoportnak a molekuláris alapja egészen mostanáig rejtély volt. Ballif és munkatársai a Nature Genetics februári számában publikálták felfedezésüket a két kevésbé ismert vércsoportért felelős vörösvérsejtek két proteinjéről, az ABCB6-ról és ABCG2-ről. "Csupán 30 proteint azonosítottak eddig, amik az alapvető vércsoportokért felelősek, most ez a szám 32-re emelkedett" – mondta Ballif, hozzátéve, hogy a legutóbbi hasonló felfedezés közel egy évtizedre tekint vissza, ezért is különösen jelentős a mostani kettős eredmény. Mindkét újonnan felfedezett protein összefüggésbe hozható a rák gyógyszerekkel szembeni ellenállással, ezért a kutatásnak kihatása lehet a különböző ráktípusok kezelési módszereire is.

Ballif és kollégái egy nemzetközi összefogás keretében dolgoztak, tömeg spektrométerrel elemezték a Francia Nemzeti Vértranszfúziós Intézet által megszűrt fehérjéket, amikhez a japán vöröskereszt oszakai és hokkaido-i vérbankjaitól kaptak antitesteket. A vermonti proteinazonosítás után a munkát Franciaországban folytatták, ahol a helyi projektvezető, Lionel Arnaud és csapata sejt- és genetikai teszteket hajtott végre, megerősítve, hogy ezek a fehérjék a felelősek a Langereis és Junior vércsoportok kialakulásáért. 

Az ABO és az Rh-faktoron túl a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság 28 további vércsoport-rendszert tart nyilván, olyan neveken mint Kidd, Duffy, Diego és Lutheran, a Langereis és a Junior azonban még nincs a listájukon. Bár az új vércsoportok antitesteit már évtizedekkel ezelőtt azonosították az összeférhetetlen vércsoportú magzatok kihordásával küzdő terhes nőknél, ezeknek az antitesteknek a genetikai alapjai egészen mostanáig ismeretlenek voltak, ezért nagyon kevesen tudtak arról, hogy Langereis (Lan), vagy Junior negatívak, illetve pozitívak. 

A teljes cikk az sg.hu-n

Balázs Richárd
a szerző cikkei

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés