2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Vércsoportot váltott egy májátültetett lány

Vércsoportot váltott és átvette a szervdonor immunrendszerét egy ausztrál lány: a világon ő az első ismert szervátültetett páciens, akinek ez sikerült. Az eset áttörést jelenthet a szervátültetésben.

A most 15 éves Demi-Lee Brennan kilenc évesen kapott új májat, amikor a sajátja felmondta a szolgálatot. Brennan vércsoportja 0-ás RH negatívról 0-ás RH pozitívra változott, amikor beteg lett a gyógyszerektől, amelyeket a szervkilökődés megakadályozására kapott. Az átültetett máj vérsejtjei behatoltak a csontvelőbe, majd az egész immunrendszert elárasztották, így a kislány nem szorul többé a kilökődést megakadályozó gyógyszerekre.
A sydneyi Westmead gyermekkórház orvosainak nincs magyarázatuk Brennan gyógyulására, amelyet részletesen ismertettek a The New England Journal of Medicine című szakfolyóirat legutóbbi számában. „Erre még soha nem volt példa” – mondta Michael Stormon májspecialista gyermekgyógyász. Stuart Dorney, a kórház transzplantációs osztályának volt vezetője szerint Brennan esete áttörést jelenthet a szervátültetésben, mert a befogadó szervezet immunrendszere rendszerint megtámadja az új szervet.
"Végig kell vennünk még egyszer mindent, ami Demi-Lee-vel történt, hogy kiderüljön, meg tudjuk-e ismételni” – mondta Dorney. A Daily Telegraphnak nyilatkozó orvos szerint a jelenség oka az lehet, hogy fiatal ember máját használták fel, és a kislánynak is kevés volt a fehérvérsejtje.


MTI-Panoráma

cimkék

hirdetés

Könyveink