2020. szeptember. 28., hétfő - Vencel.
hirdetés
hirdetés

Debreceni orvos az EULAR főtitkára

Szekanecz Zoltánt, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének vezetőjét választották meg az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) új főtitkárának.

hirdetés

A kinevezés kapcsán interjú jelent meg a Magyar Reumatológia című szaklap decemberi számában.

– Az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) vezetősége aránylag kevés kelet-közép-európai és magyar tagot számolt, ennek ellenére töltöttek be már magyarok fontos pozíciókat. Kinevezésem tehát folytatólagos szakmapolitikai siker az ország számára – fogalmazott Szekanecz Zoltán a vele készült interjúban.

A Magyar Reumatológusok Egyesületének hivatalos kiadványában olvasható cikkben a professzor kiemelte, hogy a DE Általános Orvostudományi Kar Reumatológia Tanszékének vezetőjeként, valamint 2012 óta a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnökeként lehetősége volt a külföldi kapcsolatépítésre.

– A tanszéken aktív tudományos életet folytatunk, évente 20-25 közleményt publikálunk. Több szálon sikerült csatlakoznunk a nemzetközi vérkeringéshez. Hat éve képviselem az országot az EULAR oktatási bizottságában, ahogyan egyébként több magyar kolléga is tagja különböző EULAR bizottságoknak – részletezte a kinevezésig vezető utat a debreceni szakember, akit a hazai egyesület jelölt a pozícióra, majd az európai szervezet idei, madridi konferenciáján választották meg.

Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének vezetője, az EULAR új főtitkára (fotó: unideb.hu)
Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének vezetője, az EULAR új főtitkára (fotó: unideb.hu)

A cikkből az is kiderül, hogy az EULAR kardiovaszkuláris társbetegségekkel foglalkozó bizottságában Szekanecz Zoltán a 2009-es alapítás óta jelentő szerepet vállal.

– A gyulladással járó reumatológiai kórképeknél a gyulladás következtében más szervrendszerek is megbetegszenek, fokozódik az érelmeszesedés, ezért van, hogy az arthritises betegek gyakran stroke-ban vagy szívinfarktusban halnak meg. Fontos, hogy a reumatológusok saját szakterületükön túlra is tekintsenek, és gondoljanak a társbetegségekre. Ez a téma mára az egyik legforrongóbb területté vált, így külön öröm, hogy nekünk Debrecenben ez a fő fókuszunk – emelte ki az interjúban Szekanecz Zoltán.

A Debreceni Egyetem reumatológus professzora kitért arra is, hogy bár a főtitkári megbízás számos utazással és teendővel jár, de egyetemi feladatai emiatt nem szorulhatnak háttérbe és első helyen továbbra is a tanszék áll.

Szekanecz Zoltán főtitkárként legfontosabb céljának a tagországok homogenizálását tartja. Meglátása szerint jelenleg a munkacsoportok 90 százalékát nyugat-európaiak alkotják, de bízik benne, hogy a jövőben kelet-közép-európai szakemberek is részt tudnak és akarnak majd venni a nemzetközi munkában.

A teljes interjú a Magyar Reumatológia decemberi számában olvasható, vagy ide kattintva letölthető.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A metasztatizáló kolorektális daganattal küzdő betegek trifluridin+tipiracil-kezelése jobb adherencia mutatókkal írható le, mint a regorafenib-kezelés.