hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A reumatológia aktualitásai - továbbképzés Debrecenben

Hazánkban csaknem 3 millió ember küzd valamilyen reumatológiai betegséggel. Az új diagnosztikai és terápiás lehetőségeket a Debreceni Egyetem továbbképzésén tekintik át a szakemberek február 20-23 között a Kölcsey Központban.

– Az orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő szakterülete a reumatológia. A kardiológia és a pszichiátria mellett, a mozgásszervi-autoimmun betegségek terápiájában tapasztalható a legnagyobb gyógyszerinnováció – mondta Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Reumatológia Tanszékének vezetője.

A szerdán kezdődött négynapos rendezvényen az ország számos pontjáról érkező, több mint 200 reumatológus szakorvos és szakorvosjelölt ismerheti meg a különböző betegségek diagnosztikájának, terápiájának aktualitásait.

– A legnagyobb előrelépés az, hogy mára egyértelművé vált: több reumatológiai betegségnek immunológiai háttere van. Új fogalomként jelent meg a molekuláris reumatológia. A legmodernebb gyógyszeres kezelések is ezen alapulnak, hiszen a biológiai terápiák egy adott molekula elleni kezelést jelentenek – tájékoztatott a professzor.

Hozzátette: főleg a gyulladásos arthritisekben és az autoimmun betegségek területén értek el ígéretes eredményeket, a legnagyobb áttörést pedig a célzott terápiák hozták. A csontritkulás gyógyításában nagy előrelépést jelentenek azok a készítmények, amelyek a csontbontás bizonyos elemeit befolyásolják.

A szakmai továbbképzés programjában a gyógyszeres terápiák mellett a rehabilitáció, a hagyományos fizio- és balneoterápia, a gyermek-reumatológia aktualitásai is helyet kapnak, továbbá figyelem irányul a képalkotó- és labordiagnosztika változásaira is.

– A modern képalkotó diagnosztikának (CT, MRI) kulcsfontosságú szerepe van, hiszen sok reumatológiai kórkép lágyrész-, vagy porcelváltozással jár. Ma már létezik olyan nagy felbontású CT, amely a köszvényes lerakódásokat egyértelműen kimutatja. A labordiagnosztikában is nagy áttörés történt az elmúlt években. Az immunológiai diagnosztika rengeteget fejlődött, évről évre újabb antitesteket tudnak azonosítani – fogalmazott a tanszékvezető.

A népbetegségnek számító arthrosis, derékfájás, reumatoid arhritis és csontritkulás mellett az olyan nehezen kezelhető, ritka betegségekről is tanácskoznak a szakemberek, mint a szisztémás autoimmun betegségek, például a lupus és a scleroderma.

A professzor kiemelte, hogy míg ezen betegségek kezelése az ellátás legmagasabb szintjén álló intézményekben, például a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában történik, addig a népbetegségnek számító reumás panaszok gyógyításába egyre inkább bevonják a családorvosokat. A Klinikai Központ reumatológia centruma a térség vezető intézménye, ahol évente 13 000 járóbeteg és több, mint 1000 fekvőbeteg ellátásáról gondoskodnak.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés