2020. július. 14., kedd - Őrs, Stella.
hirdetés
hirdetés

Bravúros, hibrid műtéttel végzett műbillentyű beültetés Szegeden

Bravúrosan sikerült az első hibrid műtéttel elvégzett műbillentyű beültetés a Szegedi Tudományegyetem Invazív Kardiológiai Részlegén.

hirdetés

Bravúrosan végezték el nemrégiben az első hibrid transzkatéteres aorta műbillentyű beültetést az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részlegében. A szívsebészeti osztály és az invazív kardiológiai részleg sikeres, hosszú ideje fennálló kooperációja, és a logisztikai nehézségeket is legyőző innovatív megoldása járult hozzá ahhoz, hogy a Szegeden eddig egyetlen ilyen típusú beavatkozás sikeres legyen.

A súlyos aortabillentyű-szűkület klasszikus műtéti megoldása a szívsebészeti billentyűcsere. Az idősebb, több súlyos társbetegséggel terhelt pácienseknél azonban a mellkasnyitással és a szívmotor alkalmazásával végzett sebészeti megoldás a magas műtéti kockázat miatt sokszor nem vállalható. Erre az esetre volt példa a május 20-i szegedi műtét is.

Mint dr. Szűcsborus Tamástól, az Invazív Kardiológiai Részleg katéteres billentyűbeültetés program vezetőjétől megtudtuk, a 75 éves páciens alapbetegsége aortabillentyű-szűkület volt, melyhez szívelégtelenség társult. Korábban koszorúér betegsége volt, amit akkor sikeresen kezeltek fémháló beültetéssel. Tavaly decemberben akut szívelégtelenséggel került be a páciens a szegedi klinikára, később pedig nem lehetett szívsebészeti eljárással a billentyűcserét elvégezni, mert a szív balkamra funkciója rendkívül gyenge volt. Ezért a szívsebészeti osztály a katéteres beültetést javasolta, mert a beteg számára az kisebb megterhelést jelent.

Az SZTE invazív kardiológiai transzkatéteres munkacsoport szakmai hátterét biztosította dr. Ungi Imre, a beavatkozást szervezte: dr. Szűcsborus Tamás, dr. Sasi Viktor, dr. Szántó Gyula, szívultrahang: dr. Havasi Kálmán. A szívsebészeti osztály részéről: dr. Bitay Miklós és dr. Szabó-Biczók Antal, valamint az AITI képviseletében dr. Blaskovics Ivett. Szívsebészeti műtősnő, invazív kardiológiai-, aneszteziológiai-asszisztensek, pumpa technikusok és műtősök is jelen voltak.
Az SZTE invazív kardiológiai transzkatéteres munkacsoport szakmai hátterét biztosította dr. Ungi Imre, a beavatkozást szervezte: dr. Szűcsborus Tamás, dr. Sasi Viktor, dr. Szántó Gyula, szívultrahang: dr. Havasi Kálmán. A szívsebészeti osztály részéről: dr. Bitay Miklós és dr. Szabó-Biczók Antal, valamint az AITI képviseletében dr. Blaskovics Ivett. Szívsebészeti műtősnő, invazív kardiológiai-, aneszteziológiai-asszisztensek, pumpa technikusok és műtősök is jelen voltak.

A jelenleg leggyakrabban alkalmazott technika, az úgynevezett „perifériás artériás behatolási kapun” át végzett transzkatéteres műbillentyű beültetés, ami azt jelenti, hogy a páciensnek a combhajlatban található, tapintható artérián keresztül juttatják be a katéteres eszközt és a billentyűt. Azonban – mint ahogy a beavatkozást megelőző kiterjedt kardiológiai vizsgálatok kimutatták – a beteg erre nem volt alkalmas: a billentyű számára 5 mm-es érút szükséges, míg neki az érkalibere kisebb volt, csak 3-3,8 mm-es, amin nem fért volna el a billentyű. A másik út a hónaljartéria felőli lett volna, de sajnos ezen a módon sem volt lehetőség erre a beavatkozásra.

Az orvoscsoport ekkor szembesült azzal a lehetőséggel, hogy hibrid megoldással, vagyis a szívsebészeti és az invazív transzkatéteres technikát együttesen alkalmazva lehetséges az aortaműbillentyű beültetése. Ilyen műtétet eddig még nem végeztek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Invazív Kardiológiai Részlegében. Míg azonban az országban az ilyen beültetések leginkább szívsebészeti háttérrel, hibrid, speciális műtőben történnek, addig a szegedi orvoscsoport tagjainak hibrid műtő hiányában, a logisztikai nehézségeket legyőzve kellett innovatív megoldást találniuk.

Szűcsborus Tamás hangsúlyozta, ez egy kiváló alkalom volt arra, hogy a rugalmas, magas szintű szakmai együttműködés jegyében találjanak kompromisszumos megoldást: a szívsebész orvosok a megszokott biztonságú, speciálisan felszerelt szívsebészeti műtőből mentek át a másmilyen kialakítású, megfelelő gyorsaságú röntgen képalkotással rendelkező szívkatéteres műtőbe. A műtét során a mellkasfalat részlegesen megnyitották, majd a szívsebészek feltárták a főverőeret, amelyen keresztül a transzkatéteres csapat felvezette az új billentyűt a szívhez. A sertésből készült, védőhüvelyes kapszulába csomagolt billentyűt dobogó szívnél kell másfél méteres katéteres eszközzel 3-5 mm-es mélységbe megfelelő pozícióba elhelyezni. Ez a megoldás ritkának számít, eddig körülbelül 10 esetben alkalmazták az országban. Az Országos Kardiológiai Intézetben az elmúlt háromszáz műtétet figyelembe véve egyet sem végeztek ilyen módszerrel. A szegedi beteg a műtét óta jól van, várhatóan egy hét múlva elhagyhatja a klinikát.

A témáról bővebben az SZTE hírportálján olvashat.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!