hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Beválik a vérplazma-terápia a súlyos betegeknél

A koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek közül eddig már 750 adott vérplazmát, amit mintegy 800-1000 súlyos állapotú covidos kezelésénél használtak fel, közli a Növekedés.hu.

A donorok többsége 1-3 alkalommal ad plazmát, de van, aki már 10 fölött jár. A speciális készítményekből összesen mintegy 2000 egységet használtak már fel 800-1000 betegnél. Az eredményesség a kórházak visszajelzése alapján egyértelműen pozitív.

Jelenleg két konzorcium vesz részt a speciális plazmakészítmény klinikai próbájában. Az egyikben a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat vesz részt, e konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. A másik konzorcium a plazmaterápiát alkalmazó egyetemi kutatócsoport, amelynek tagjai a Semmelweis Egyetem, a Testnevelési Egyetem, a Kedplasma és az OrthoSera. Az utóbbi által gyűjtött plazmát is az OVSZ dolgozza fel, majd felhasználásra visszajuttatja az egyetemi kutatócsoportnak.

Az OrthoSera Medical Zrt., amely alapvetően mozgásszervi betegségek számára fejleszt ilyen készítményeket, a koronavírus-járvány kezdete, tavaly március közepe óta foglalkozik kizárólag a Covid-betegek vérplazma-terápiájának kutatásával és gyártásával. Lacza Zsombor, a cég első embere, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese a növekedés.hu-nak elmondta: az OrthoSera eddig már több mint 280 Covid-19-beteg kezeléséhez szállított vérplazmát, döntően a Semmelweis Egyetemre, illetve 7 dunántúli kórházba. A cégnek ezekkel az intézményekkel van együttműködési szerződése, ami a kezelés hatékonyságának követése miatt elengedhetetlen – magyarázta a cégvezető.

A plazmakezelésen átesettek közül 51-en haltak meg, ami nagyon jó arány, ezt a terápiát ugyanis csak nagyon súlyos állapotú betegek kapják. Mint Lacza Zsombor jelezte: az eredmények azt mutatják, hogy a terápia nagyon jó hatékonyságú, ezért rendkívül fontos, hogy minél több beteghez eljusson, és minél hatékonyabban legyen felhasználva. Ezért az adatokból  minél pontosabban igyekeznek meghatározni, milyen labor- és egyéb paraméterek esetén a leghatékonyabb a plazmaterápia megkezdése, illetve, hogy mikor nem érdemes adni, mert nem fog segíteni a beteg állapotán.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első dózis beadását követően már másnapra javulni kezdenek a gyulladásos paraméterek.

(forrás: Növekedés.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés