2020. július. 15., szerda - Henrik, Roland.
hirdetés
hirdetés

Beszélgetőkörök koraszülőknek

Itthon a koraszülöttség évente közel tízezer családot érint. A korababákat ellátó perinatális intenzív centrumok (PIC) kórházi támogatást adnak a PICinyeknek, de a gyakran sokkos állapotban lévő anyukák is segítségre szorulhatnak. A NaturAqua már három éve támogatja a koracsaládokat, ezidáig koraszülött-intenzívosztályok családbaráttá tételével a Koraszülöttekért Országos Egyesülettel (KORE) összefogva. Az idei közös lépés a havi rendszerességű, országos szintű pszichológiai beszélgetőkörök szervezése.

hirdetés

A havonta, ugyanaz a szakember által, ugyanazon a – Magyarország-szerte összesen 16 – helyszínen tartott, ingyenesen látogatható csoportos beszélgetéseket a koraszülöttség problémájának szakértőivé vált pszichológusok vezetik. A programra jelentkező szakemberek közül a KORE elnöke, Földvári-Nagy Zsuzsanna, valamint az ELTE egyetemi adjunktusa, dr. Cserjesi Renáta szigorú szempontrendszer alapján választotta ki a feladatra legalkalmasabb pszichológusokat. Az egyes alkalmakon érintendő témákat egy előre közösen kidolgozott tématerv alapján ajánlják a pszichológusok a beszélgetőkörökön.

„A PIC-ek professzionális ellátásán, a felkészült osztályok és hozzáértő szakemberek segítségén túl a szülők mentális támogatása, tájékoztatása is elengedhetetlen. Mi magunk is meglepődtünk, milyen mély traumák kerültek felszínre az eddigi beszélgetések során, és ez tovább erősítette elkötelezettségünket a program folytatása iránt, látva, hogy tényleg óriási szüksége van a koraanyukáknak a támogatásra az egész országban” – mesélte a KORE elnöke, Földvári-Nagy Zsuzsanna.

A találkozókon ezidáig szó volt a koraszüléssel kapcsolatos sztereotípiákról, miszerint a koraszülést az anya alkoholfogyasztásával, dohányzásával kötik össze az emberek sokszor, pedig az ezek elkerülésével sem zárható ki. A korababák otthoni ellátásának lelki oldala is fókuszba került, hisz a PIC-ről kikerülő kisbabák esetében speciális teendők is szükségesek lehetnek, melyek a szülőket komoly kihívások elé állíthatják. A beszélgetések lehetőséget adnak a résztvevők érzéseinek – legyen az düh, önvád vagy aggodalom –, újonnan felfedezett erősségeinek azonosítására is. Természetesen a koraapukák helyzetének és szerepének megvitatására is lehetőség nyílik.

Az augusztusi találkozókon a 16 különböző helyszínen szervezett beszélgetőkör szakemberei a segítségkérés- és fogadás fontosságát hangsúlyozzák, hogy elkerülhetővé váljon az izoláció érzése, és az érintettek felismerjék: nincsenek egyedül, van kihez fordulniuk. Az őszi találkozókon a történtek feldolgozásának fázisait fogják azonosítani a résztvevők, többek közt, hogy mi tarthatja egyben és próbálhatja szétszedni a családot. A következő alkalmakon azt járják körbe, hogyan érdemes a koraszülöttségről a gyermekeknek mesélni, illetve az esetleges különbözőségek elfogadásának és elfogadtatásának módjait.

 A kutatások is megerősítik, hogy a koraszülött gyermekek más fejlődési utat járhatnak be, mint a nem koraszülöttek. Ezért fontos a szülőkkel ezt megbeszélni. Ez a másság nagy teher, a korai fejlesztésektől kezdve a társadalmi beilleszkedésig, és míg a legnagyobb részét az anyák viszik a vállukon, a család többi tagja ugyanúgy érzi ezt. Fontos, hogy az anyák tudják, hogy nincsenek egyedül, lehet sorsközösséget építeni hasonló helyzetbe került családokkal; hogy van a közelükben elérhető szakember, akihez fordulni tudnak. A NaturAqua támogatása lehetőséget nyújt arra, hogy az ország több pontján működjön a program, és minél több koracsaládhoz érjünk el – mondta dr. Cserjesi Renáta, az ELTE egyetemi adjunktusa.

A dedikált szakpszichológusok által vezetett beszélgetőkörök bárki számára elérhetőek és ingyenesen látogathatók, az időpontok és helyszínek a koraszülött.com honlapján és közösségimédia-csatornáján is megtalálhatók.

(forrás: Noguchi Porter Novelli )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!