hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az orvos maga is gyógyszer

A műhibaperek 70-80 százaléka kommunikációs hibákra vezethető vissza - írja az orvos-beteg együttműködéssel foglalkozó cikkében a VG.hu.

A betegek nagyjából fele tartja be a javasolt gyógyszeres kezelést – idézi fel a lap. Húsz százalékuk ki sem váltja a receptet, 10 százalékra teszik azok arányát, akik kiváltják ugyan, de nem szedik be a felírt készítményt, s mintegy 50-60 százalékra azokét, akik nem az előírt módon vagy adagban szedik a gyógyszerüket. Magyarországon becslések szerint 40 milliárd forint felesleges kiadást jelent az egészségbiztosítónak, hogy a betegek nem működnek együtt az orvossal, nem beszélve azokról a súlyos kockázatokról, következményekről, amely például a gyógyszereiket nem szedő cukorbetegeket fenyegetik.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a leghatékonyabban a megfelelő kommunikációval lehet javítani az orvos-beteg együttműködést.

Ezért is fontos a jó kommunikáció, hogy az orvosok motiválni tudják pácienseiket. A módszereket már oktatják is az orvostan-hallgatóknak az egyetemeken. Ezek közül az egyik, hogy az orvos hallgassa meg a beteget, mert a mindennapi orvosi gyakorlatban felmérések szerint átlagosan 18 másodperc (!) után félbeszakítják a pácienst. Lényeges az is, hogy az orvos ne tartson hegyi beszédet, kiselőadást a betegnek, különösen ne idegen szavakkal teletűzdelve, mert ez nem csak időpocsékolás, de a betegek nem is értik, amit mondanak nekikolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés