2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

Az idősödő férfi kezelése

A közelmúltban alakult Magyar Szexuális Medicina Társaság a szexuális problémák orvosi megközelítésének valamennyi jelentősebb területével foglalkozik, integrálja az urológusok, nőgyógyászok, ideg- és elmegyógyászok, háziorvosok és pszichológusok tudását. Az egyesület május 13. és 15. között megrendezésre kerülő I. Kongresszusán több előadást tart dr. Szűcs Miklós, a Debreceni Kenézy Kórház urológiai és andrológiai osztályának osztályvezető főorvosa, akivel a férfigyógyászat aktuális helyzetéről beszélgettünk.

hirdetés

Dr. Fekete Ferenc, az egyesület elnöke szerint minőségi változás jött létre a szexualitás orvosi megközelítésében. Hogyan szerepel ezen a téren az andrológia?

 – Fontos hangsúlyozni, hogy az andrológia nem csak a szexualitásról, a merevedési zavarok kezeléséről szól, annál sokkal bővebb terület, foglalkozik a férfimeddőséggel és -klimaxszal, a hormonhiányos állapotokkal és a férfi-fogamzásgátlással is. A szemléletváltás a szexualitás megközelítésében a tudományos életben már elkezdődött, de nagy szükség lenne erre a köztudatban is, hiszen sokan úgy vélik, szexuális gondjaik megoldása nem orvosi feladat.

Az andrológia, amely az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már százéves hagyományra tekint vissza, Magyarországon aránylag fiatal tudományág: 2004-ben vezették be az önálló szakvizsgát, s napjainkban 20–25 körüli az andrológusok száma. Azonban a világtrendeknek megfelelően az urológián belül – az európai hírű, budapesti Molnár Jenőnek köszönhetően – már az 1940-es években elkezdtek külön foglalkozni a spermatológiával, a férfi-megtermékenyítőképességgel. Amiként az egész medicinára jellemző, hogy egyre több, mind jobban körülhatárolt, mind kisebb területtel foglalkozó csoport, szakma alakul ki – kézsebészek, hipertonológusok stb. –, az andrológia is kiválik az urológiából, és egyre komplexebb, önálló tudományággá formálódik.

 – Az egyik nemzetközi andrológiai szakmai szervezet, az International Society for the Study of the Aging Male, azt a célt tűzte maga elé, hogy a harmincon túli férfiak egészségét érintő valamennyi kérdéssel foglalkozik. Már 30 éves kor körül megindul az öregedés?

 – Változó, hogy egy-egy férfinál milyen életkorban jelentkeznek a tesztoszteronszint csökkenéséhez köthető állapotok; van, akinél 50 felett, és olyan is, akinél már 40 alatt. A tesztoszteronhiány komplex állapotot eredményez, nem egyetlen tünete van: pszichés, szervi és szexuális problémákat egyaránt okozhat.

Van-e lehetőség a magyar egészségügyben e holisztikus szemlélet érvényesítésére, illetve van-e rá igény a páciensek részéről?

– Lehetőség van, egyre több andrológiai osztály működik, elkészültek a kivizsgálási protokollok, és igény is van rá. A nehézséget inkább az adja, hogy ez a kettő egyelőre nemigen találkozik. Még ki kell alakítani a megfelelő információáramlást a beteg és az orvos között. A társadalom számára fontos, hogy tegyünk a férfiak jobb teljesítőképessége, jobb közérzete érdekében, hiszen pont az a korosztály tart a karrierjében a csúcson, amelyiknél a hormonhiányos tünetegyüttes megjelenik. Az alacsony hormonszint gyakran okoz lelki tüneteket, depressziót, lehangoltságot, fáradtságot, illetve szervi problémákat, elhízást, magas vérnyomást. A tesztoszteronhiány kezelésével ezek mind befolyásolhatók, javulnak a meglévő szervi bajok is, csak erről nem tudnak a férfiak, és sokszor a háziorvosuk sem gondol rá.

Mit jelent a komplex kezelés a férfigyógyászat területén?

– A hormonhiány sokszor együtt jár a nemi vágy csökkenésével, amelynek intenzitása a kezelés révén ismét növekszik, sőt, ha rendbe jön a hormonszint, jobban hatnak az erektilis diszfunkció kezelésére szolgáló gyógyszerek is. A hormonhiány következményeit nem kell leszűkíteni a szexuális zavarokra, hiszen a belgyógyászati problémák, például a diabétesz vagy a hipertónia terápiája is könnyebb, ha normális a tesztoszteron mennyisége, amint az urológiai és pszichés panaszok is könnyebben orvosolhatók helyreállított nemihormon-szint esetén.

A 40–70 éves férfiak 52 százalékánál fordul elő valamilyen mértékű erekciós probléma. A hormonhiányon kívül milyen okok állhatnak a háttérben?

– A merevedési gond lehet egyéb szervi megbetegedés (szívbetegség, cukorbetegség stb.) első jele, máskor a hajszolt életmódból, a párkapcsolati konfliktusokból adódóan pszichés eredetű. Az erekciós zavart sokszor nem is tekinthetjük betegségnek, hiszen minden férfi életében előfordulhat gyengébb szexuális teljesítmény. Ha azonban ez kommunikációs zavarral társul, ha a férfi nem tudja problémáját partnerével megbeszélni, akkor tudat alatt folyamatosan üldözi a kudarc réme. Ez ördögi kört indíthat el: a férfi, előre félve a sikertelenségtől, túlzottan figyeli magát, s emiatt nem tud megfelelően teljesíteni.

Érdekes a merevedési zavarok kezelésének története a különböző kultúrákban az őskortól kezdve napjainkig. A világ egyes részein ma is próbálkoznak számos hasznos és haszontalan praktikával, a tigrispénisz- és kakashere-kivonattól kezdve a sokszor halált okozó kőrisbogár-extraktumig. A különféle afrodiziákus zöldségek, a zeller, a ginzeng fogyasztása már sokkal biztonságosabb, a modern időkben pedig megjelent a péniszbe adott injekció. Ez utóbbival az a gond, hogy erekciót csinál ha kell, ha nem, a nemi aktus előtt, sőt után is. Ma az egyszerűen bevehető, kevés mellékhatással járó tablettás készítmények tekinthetők a legkorszerűbbeknek, amelyek akkor hatnak, amikor az agykéregben beindult a szaglási, látási szexuális ingerre adott válasz. Az agy az elsődleges nemi szerv; akkor jó a merevedési zavar kezelése, ha összhangban van a nemi izgalommal.

Ön vezette be Magyarországon a here percutan térképbiopsziáját. Mire jó ez a módszer?

– Ha valaki daganatos betegség miatt besugárzásban részesült, vagy egyéb okokból károsodott a spermaképe, akkor korábban egyetlen biopsziát végeztek, és így állapították meg, hogy terméketlen-e az illető. Kiderült azonban, hogy a herén belül a hereszövet nem egyformán károsodik, létezhetnek olyan szigetek, ahol jobb a spermatermelés. Saját betegeink 11 százalékában találtunk olyan szigeteket, amelyekben beültetésre alkalmas spermiumok voltak, így ezeknek a pácienseknek in vivo megtermékenyítéssel lehet gyermekük.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A metasztatizáló kolorektális daganattal küzdő betegek trifluridin+tipiracil-kezelése jobb adherencia mutatókkal írható le, mint a regorafenib-kezelés.