2024. április. 24., szerda - György.

Az epilepszia-gyógyszer cseréjének kockázata

Az originális-generikus vagy generikus-generikus csere is az epilepsziás rohamok gyakoriságának a növekedéséhez vezethet, írja a PharmaOnline.

Az epilepsziás betegek kezelésére többféle hatóanyag készítményei állnak rendelkezésre. Ha az egyik hatóanyag adagolása nem vezet eredményre, a neurológusok másik hatóanyagú gyógyszerrel kezdik el kezelni a beteget. Az epilepsziás betegek mintegy kétharmada ilyen módon eredményesen kezelhető, és hosszú időn keresztül biztosítható számukra a rohammentesség, írja a PharmaOnline.

Szakmai társaságok nem támogatják az originális-generikus, illetve generikus-generikus cserét

A Német Neurológiai Társaság (Deutsche Gesellschaft für Neurologie) és a Német Epileptológiai Társaság (Deutsche Gesellschaft für Epileptologie) azt tartja, hogy ha egy adott antikonvulzív gyógyszerrel a terápia sikeres, és nem lépnek fel nem tolerálható mellékhatások, akkor nincs értelme másik gyógyszerre való átállítást fontolgatni.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A mindennapokban azonban a gyógyszereket felíró orvosok is a gazdasági megfontolások szabályozta szorításnak vannak kitéve, és számos esetben kényszerülnek az olcsóbb gyógyszer rendelésére. Ez ahhoz is vezethet, hogy egy adott betegnél „jól bevált” antikonvulzív gyógyszert kell kedvezőbb árú, azonos hatóanyagú, de másik gyógyszerre cserélni.

Problematikus a váltás, anyagi okok mégis szükségessé tehetik

3530 németországi epilepsziás beteg (akiket 136 neurológus kezelt) több mint 30000 epilepsziás rohamának a kiértékelése alapján kiderült, hogy az azonos hatóanyagú antikonvulzív gyógyszerek közötti csere több mint 30 %-kal emelte az epilepsziás rohamok kockázatát.

Mi az oka a rohamgyakoriság emelkedésének?

Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy különös odafigyeléssel kell eljárni az orvosoknak, ha gyógyszerváltásra kerül sor. Mindez érvényes abban az esetben is, ha azonos hatóanyagú, de más gyártó által előállított gyógyszerre történik meg az átállítás; legyen szó akár originális gyógyszer generikusra való cseréléséről, akár az egyik generikusról a másik generikusra való átállításról.

Valószínűsíthető, hogy a gyógyszercsere az adherencia csökkenéséhez vezet.

A szakorvosoknak gyógyszercsere során fel kellene hívniuk a figyelmet arra, hogy a tabletta vagy kapszula megváltozott színe és formája nem jár a farmakológiai hatás megváltozásával. Továbbá, a gyógyszercsere kritikus időszakában – az adherencia nyomon követésére - gyakoribb gyógyszer-szint monitorozás javasolt.

(Forrás: Annals of Neurology)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!