hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az első hazai lézerablációs pajzsmirigygöb eltávolítás

Elvégezték az első hazai lézerablációs pajzsmirigygöb eltávolítást a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán.

A pajzsmirigygöbök műtéti eltávolításának legkorszerűbb alternatívája a lézerablációs kezelés, amely során fájdalommentesen, a lézerfény energiájával „elpárologtatják” a nem kívánatos szöveteket. A módszer – amelyet a közelmúltban hazai szinten a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján alkalmaztak elsőként – megoldást jelenthet azoknak a betegeknek, akiknél például a koruk, egészségi állapotuk vagy a visszatérő göbök miatt fokozott kockázattal járna a sebészi beavatkozás.

A pajzsmirigygöbök kezelése elsősorban sebészi beavatkozást jelent, azaz szükség esetén műtéti úton távolítják el a problémát okozó göböt. Azonban lehetnek olyan helyzetek, amikor fontos, hogy másfajta terápiás módszer is rendelkezésre álljon – hangsúlyozta dr. Lakatos Péter, az I. Sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára. Ilyen eset lehet, ha a göbből kifejlődő rosszindulatú tumor többször visszatér, és ezért akár 2-3 műtétre is szükség van. Minél több a műtétek száma, annál nehezebb az operáció az összenövések miatt, és természetesen ez megnöveli a szövődmények számát is – mutatott rá. Fontos lehet a beteg kora is, hiszen idősebb korban a műtétnek nagyobb a kockázata. Hasonlóképp szükség lehet a műtéten kívüli megoldásra a pajzsmirigy túlműködést okozó „forró” göböknél, akkor, ha azok jódfelvétele nem éri el a kezeléshez szükséges mértéket.

Fotó: Kocács Attila - Semmelweis Egyetem
Fotó: Kocács Attila - Semmelweis Egyetem

Korábban a műtét legelterjedtebb alternatívája az ún. alkoholos infiltrálás volt. Ennél ugyanakkor jóval célzottabb és biztonságosabb terápiát tesz lehetővé a radiofrekvenciás és az annál is újabb technológiának számító lézeres abláció. A rádiófrekvenciás megoldás korábban is elérhető volt, de zömében magánszolgáltatóknál, a múlt év végén ugyanakkor az I. Sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán elvégezték hazai szinten az első 3 pajzsmirigybeteg sikeres kezelését a klinikán elérhető lézerablációs készülékkel – mondta Lakatos Péter. Ennek során a lézerfény energiájával „párologtatják el” a nem kívánatos szöveteket.

A klinika igazgatója, dr. Takács István hangsúlyozta: ezzel, az egyébként is komplett (molekuláris diagnosztikától a radiojódkezelésen át a tirozinkináz terápiáig minden eszközzel rendelkező) klinikai pajzsmirigycentrum nemzetközileg is egyedülállóan sokrétű megoldásokat tud kínálni a betegek számára.

A pajzsmirigy egyik leggyakoribb elváltozása az úgynevezett pajzsmirigy göb; átlagosan az emberek 6-8 százalékánál tapintható ki ilyen göb, ultrahangos vizsgálattal ugyanakkor ez az arány akár az ötven százalékot is elérhető. A göbök némelyike teljesen ártalmatlan, azonban az esetek 2-5 százalékában tumor alakulhat ki belőlük. Ez a patológiás folyamat ultrahang, citológia és molekuláris genetika segítségével diagnosztizálható.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés