hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az edukált beteg sokat tehet a gyógyulásáért

„Ma már szinte természetes, hogy a páciensek nagy része szeretne szerepet vállalni a saját kezelésében.” Dr. Gyulai Rollanddal, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának tanszékvezető professzorával, a Magyar Dermatológiai Társulat hamarosan leköszönő elnökével beszélgettünk a szakmai szervezet új céljairól.

A Társulat törekvése a laikus kommunikáció fejlesztése. Miért választották ezt az irányt?

Nem teljesen új keletű a társaságnak ez a törekvése, korábban is figyelmet fordítottunk a laikusok tájékoztatására. A még nagyobb hangsúlyt az indokolja, hogy az utóbbi néhány évtizedben nagyon sokat változott a szakma. A bőrgyógyászat tipikusan olyan terület, amelynek jelentős átfedése van a laikus kozmetológiával, esztétikával, és ezért is rengeteg a tévhit, az álhír, a dezinformáció és a nem megfelelő ismeret, aminek adott esetben súlyos következményei lehetnek. A másik ok, hogy a szakma nagyon átalakult. Rezidens koromhoz képest szinte már rá sem lehet ismerni a bőrgyógyászatra, ma már mást gondolunk, más szereket alkalmazunk, és ezt a szemléletet át kell adni. Az elmúlt évtizedekben sok betegségnek megismertük az okát, a terápiáját, van hatékony gyógyszer a kezünkben, ezekről a nagyközönség, de gyakran még az érintettek sem tudnak. A bőrgyógyászat ráadásul népbetegségeket is magában foglal, például a szexuális úton terjedő betegségeket és a bőrdaganatokat. Ezekről kötelességünk hitelesen, megbízhatóan és széles körben informálni a laikusokat.

Milyen eszközöket vesznek ehhez igénybe?

A korábbiaktól eltérő, új megközelítést alkalmazunk. Sok területen régebben is folytattunk már kampányokat részben saját eszközeinkkel, részben gyógyszercégekkel, társadalmi csoportokkal együttműködve. Ezeket most koherens, egységes kampányba foglaljuk össze, ami az egész éven át fog ívelni, igazodva a szezonális információigényekhez. A felhasznált csatornákat a célcsoportokra szabjuk. A bőrdaganatok felismerésének és kezelésének fontosságáról a 60 évesnél idősebbeknek, az esztétikai kérdésekről inkább a nőknek és a fiatalabbaknak, a szexuális úton terjedő betegségekről a még fiatalabbaknak készítünk majd tájékoztatókat. A kampányt egy kommunikációs ügynökség segítségével bonyolítjuk le, az üzenetek pontosságát és szakmaiságát a Magyar Dermatológiai Társulat biztosítja.

Melyek azok a téves információk, amelyek ellen első sorban küzdeni szeretnének?

Kisebb munkacsoportokat alakítottunk ki a Társulaton belül a legfontosabb üzenetek kialakítására, hogy minél inkább a célcsoportra tudjuk szabni a kommunikációt. A melanómával kapcsolatban például két, egymással szöges ellentétben álló nézet uralkodik – mindkettő téves. Egyrészt az aggraváció, azaz, hogy a melanómás beteg szinte egészen biztosan meghal. A másik, hogy a napozásnak, főleg a szoláriumnak semmi köze a melanómához, a fényvédelemmel nem érdemes törődni. Szeretnénk ismertetni az új gyógyszeres kezelések lehetőségét is, az immunonkológiai készítmények és kinázgátlók alkalmazásával elérhető eredményeket. A szexuális úton terjedő betegségek esetén a HPV-oltások jelentőségére, a velük kapcsolatos félelem eloszlatására is fókuszálni fogunk. A pszoriázissal élő emberek számára az is fontos, hogy válaszoljunk a biológiai terápiával kapcsolatos kérdéseikre, amelyekre sokszor még az orvosuktól sem kapnak megnyugtató választ. Ezen kívül beszélünk még ekcémáról, egyéb bőrdaganatokról, sőt az esztétikai beavatkozások veszélyeiről is.

Az orvos kollégák mit szólnak ehhez a laikusoknak szánt kampányhoz?

Abban mindenki egyetért, hogy az edukált beteg sokat tehet a terápia sikeréért. Ma már szinte természetes, hogy a páciensek nagy része szeretne szerepet vállalni a saját kezelésében, nem passzívan „elszenvedni” az orvos utasításait. Ehhez lesz fontos és hasznos a laikus kampányunk. A bőrgyógyászokat természetesen tájékoztatjuk a kampány folyamatáról és céljairól. A kommunikációs tevékenység elindításával párhuzamosan megújulnak/megújultak a Társulat laikusoknak és bőrgyógyászoknak szóló honlapjai és közösségimédia-felületei is.

Milyen egyéb szakmai tervei vannak a Társulatnak?

 A fő tevékenységünk mind a szakmai, mind a laikus közönség informálása. Két nagy kongresszust tervezünk, egy esztétikai témákkal foglalkozót, és a bőrgyógyászati nagygyűlést majd ősszel. Rezidensképző programot alakítottunk ki, több alkalommal találkozunk a fiatal jelöltekkel személyes és online oktatás formájában. Ez ma már nagyon színvonalas képzést jelent, bárhol megállnál a helyét a világon. Kiadványt szerkesztünk Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle címmel, amely gazdaságosan és függetlenül működik már sok éve. Ezek a törekvések töretlenül haladnak előre, függetlenül a Társulatot vezető elnök személyétől. Fontos feladatunk az esztétikai beavatkozások szabályozatlanságának megszüntetése. Ezekre a beavatkozásokra nagy igény van. Ebből adódóan – sajnos – sokszor a szabályokat figyelmen kívül hagyva, például nem orvos által végezve történnek ilyen kezelések, ez pedig rendkívül veszélyes. Nem tudja a kozmetikus ugyanazt az ellátást nyújtani, mint a bőrgyógyász szakorvos. Az esztétikai ellátást mindig alá kell rendelni a betegségekkel foglakozó kezelésnek. Fel kell ismerni a tumorokat, a gyulladásos bőrbetegségeket, nem szabad ezeket esztétikai problémaként kezelni, és ezzel veszélyeztetni a beteg későbbi egészségét vagy akár életét is. Magyarországon nem létezik külön esztétikai szakvizsga, de a bőrgyógyász szakorvosok esetében az esztétikai eljárások a szakorvos-képzés szerves részei elméleti és gyakorlati tekintetben is. A nem hozzáértők által végzett kezelések minősége nem megfelelő, ezek komoly szövődményekkel is járhatnak, amelyeket aztán többnyire a bőrgyógyászoknak kell ellátni. A laikus számára sokszor nehezen megítélhető, hogy a szolgáltatást nyújtók közül kinek van arra valóban jogosítványa, kinek az ismereteiben bízhat meg. Ezért is van nagy szükség az alapos, szakmailag magas színvonalú és elfogulatlan tájékoztatásra.

Közérdekű információk a Magyar Dermatológia Társulat weboldalán érhetők el: www.skindex.hu

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés