hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az antikolinerg szerek idősebbeknél növelik a halálozási kockázatot

Néhány gyakran alkalmazott gyógyszer, például allergia és depresszió elleni készítmény - különösen együtt alkalmazva - idős embereknél növeli a szellemi leépülés és a korábbi halálozás kockázatát.

A tanulmány szerzői - akik a norwichi Kelet-Angliai Egyetem munkatársai - hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a kezelőorvosok rendszeres értékeljék az idősebb páciensek által szedett szerek összesített kockázatát.

A Journal of the American Geriatrics Society című szakfolyóiratban közzétett tanulmány az első, amely szisztematikusan vizsgálta az úgynevezett antikolinerg aktivitás hosszú távú hatását. Az antikolinerg szerek mellékhatása, hogy az acetilkolin elnevezésű fontos idegi ingerületátvivő molekula tevékenységét blokkolják. E szerek közé számos receptköteles és vény nélkül kapható hatóanyag tartozik, például álmatlanság, utazási betegség (hányinger, szédülés), allergia, depresszió és inkontinencia elleni készítmények.

"Az egyik gond az, hogy idősödve egyre több gyógyszert írnak fel nekünk, amelynek antikolinerg hatása lehet, ezáltal növekszik az általános terhelés" - hangsúlyozta Ian Maidment, a Brit Egészségügyi Szolgálat mentális egészséggel foglalkozó szakértője.

A kutatók 80 gyakran alkalmazott szert osztályoztak és soroltak csoportokba antikolinerg hatásuk alapján (ACB lista). Nulla pontot kapott az a szer, amelynek nincs ilyen hatása, 1 pontot adtak az enyhe hatásért, kettőt a közepesért és 3 pontot az erős hatásért. Ezt követően 13 ezer 65 év feletti brit férfi és nő gyógyszerszedési szokásait elemezték és nyomon követték két éven át a vizsgálatba bevontak egészségét.

A 2 éves követési periódus végére 20 százaléka halt meg azoknak az embereknek, akik legalább 4 pontot értek el a listán, míg csupán 7 százaléka azoknak, akik nem szedtek antikolinerg szert. Ráadásul minden egyes többletponttal 26 százalékkal emelkedett az idősek halálozási kockázata. A résztvevők gondolkodási képességét, memóriáját egy kognitív teszttel mérték a kutatók és úgy találták, hogy 4 százalékkal alacsonyabb eredményt értek el azok, akiknek ACB-pontszáma legalább 5 volt.

Dr. Chris Fox, a kutatás vezetője azt mondta: az orvosoknak rendszeresen ellenőrizniük kellene azokat a gyógyszereket, melyeket idősebb betegeiknek írnak fel, és amennyiben lehetséges el kellene hagyniuk az antikolinerg hatású készítményeket".

A brit háziorvosok szövetségének elnöke, dr. Clare Gerada úgy véli, a megállapítások nagyon hasznosak, ugyanakkor három dologra felhívta - elsősorban a betegek - figyelmét. "Először is nem kell pánikba esni, ehelyett a második lépés kell hogy következzen: fel keresni a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt konzultációra. A harmadik, igen fontos pont, hogy nem szabad abbahagyni semmilyen gyógyszer szedését anélkül, hogy erről egyeztetett volna az orvosával."

(forrás: MedicalOnline, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés