hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Az albuminuria szűrés hasznossága

Hollandiában egy lakossági szűrővizsgálat során az idősek 3%-ánál albuminuriát mutattak ki, ami túlnyomórészt vesebetegséget jelzett, írja az OTSZ Online.

A kutatás vezetője, dr. Ronald T. Gansevoort (University Medical Center, Groningen, Hollandia) a párizsi European Renal Association (ERA) kongresszusán elmondta, hogy ez volt az első olyan vizsgálat, melyben prospektíve szűrték a lakosság vizeletének fehérjetartalmát. A vizeletminták postai beküldésével végzett szűrés részvétele 59,7%-os volt, és a vizsgálók szerint érdemes lenne az albuminuria-szűrést a kolorektális rákszűréssel kombinálni.

A Towards Home-Based Albuminuria Screening (THOMAS) szűrővizsgálatban a hollandiai Breda régió 15 072, 45-80 éves lakójánál kétféle szűrési módszert hasonlítottak össze 2019-ben. A résztvevők kb. felének standard vizeletgyűjtő csövet kellett postán beküldeni a laborba, a résztvevők másik fele saját maga ellenőrizte vizeletének fehérjetartalmát teszt-csíkkal és az eredményt mobil app-on keresztül közölte a központtal.

A postai minták 60%-ban, a résztvevők által végzett mérések jelentősen kisebb arányban, 44%-ban bizonyultak megfelelőnek. A 65 év fölöttiek eredményessége még rosszabb, 41%-os volt, teljesítménye, és a rossz szocioekonomiai helyzetű háztartásokból csak 38%-ban jött be eredmény. Az albuminuriát a legalább 3 mg/mmol (30 mg/g) értékkel számoló albumin/kreatitin arány (ACR) alapján számították ki, és a postán érkezett minták 3,3%-ban volt kimutatható. Az igazolt pozitív esetek kb. negyedében macroalbuminemiát (ACR magasabb mint 30 mg/mmol, azaz 300 mg/g) észleltek. Az ACR átlagos értéke az igazolt pozitív leletek között 10,8 mg/mmol (azaz 108 mg/g) volt.

A bizonyítottan pozitív esetek aránya 5,1% volt az önállóan, teszt-papírokkal végzett, app-on keresztül érkezett mérések esetén, de az igen sok hamis pozitív eredmény miatt a vizsgálat specificitása csak 67,9%-os volt, emiatt a szerzők nem ajánlják ezt a módszert szűrésre. A postán érkezett pozitív albuminuriás mintákat adó lakosok 62%-a – tehát az összlakosság kb. 2%-a - nem tudott a betegségéről. A postai úton „vizsgált” személyek 35%-ánál eddig nem ismert magas vérnyomást, 25%-ban eddig ismeretlen hiperlipidémiát és 2%-ban eddig ismeretlen diabetest igazoltak, közli a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés