hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Az akut otitis media rövid ideig tartó antibiotikum kezelése

Az akut otitis media a fiatal gyermekek igen gyakori megbetegedése, és az egyik leggyakoribb fertőzés, ami miatt antibiotikumot írnak fel az orvosok.

A vizsgálók azt tűzték ki célul, hogy megpróbálják összehasonlítani a rövid ideig alkalmazott antibiotikum kezelés (<7 nap) és hosszabb terápia (>7nap) sikerességét akut otitis mediában. 49 olyan randomizált vizsgálatot találtak (12 045 beteg), amely megfelelt az előzetesen elfogadott kritériumoknak (életkor: 1 hónap–18 év, a klinikai diagnózis fülfertőzés, előzetesen nem kaptak antibiotikumot, randomizáció (< 7 nap, illetve >7 nap).

Az eredmények szerint a kudarc aránya nem különbözött: 21%-os volt rövid ideig tartó antibiotikum kezelés, illetve 18%-os hosszabb terápia esetén, 1 hónappal a kezelés megkezdése után történt kiértékeléskor. Abban sem találtak különbséget, hogy melyik antibiotikumot használták rövid ideig (ceftriaxon, azithromycin), más rövid ideig tartó kezeléssel összehasonlítva. A rövid ideig tartó kezelés során sokkal kevesebb hasmenés következett be mellékhatásként.

A rövid ideig tartó antibiotikum terápia nem jelent lényeges rizikót a betegek gyógyulása szempontjából.

 

Forrás: Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 9.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés