hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Arcközépcsont töréseket érintő egészségügyi szakmai irányelv készül

Az irányelv "A laterális arcközépcsont törések diagnosztikájának és ellátásának irányelveiről" címmel jelent meg az Egészségügyi Közlönyben.

A laterális arcközépcsont törései alatt a járomcsont, valamint a járomív, illetve a járomcsonthoz anatómiailag kapcsolódó csontok töréseit értjük. A laterális arcközépcsont töréseinek kóroktana különböző demográfiai viszonyok mellett nagy változatosságot mutat; egyes régiókban közúti baleset, máshol testi sértés, esés, vagy sportbaleset az elsődleges sérülési mechanizmus. Az epidemiológiát tekintve egyre növekvő számban tapasztalható az interperszonális erőszakos cselekményekhez társuló, archoz tartozó sérülés a fejlett, urbanizált nyugati társadalmakban. A laterális arcközépcsont törések mindennapos kihívást jelentenek az érintett szakmákban dolgozó szakorvosok, valamint szakképzésben résztvevő orvosok számára.

Az egészségügyi szakmai irányelv célcsoportja a laterális arcközépcsont törések ellátásában, diagnosztikájában résztvevő szakterületeken dolgozó – arc-, állcsont- és szájsebészet, szájsebészet, traumatológia, ortopédia-traumatológia, radiológia – szakorvosok és ezen területeken szakképzésben résztvevő orvosok, szakfelügyelők, orvosjogi szakértők, sürgősségi betegellátás területén dolgozók. Az egészségügyi szakmai irányelv felhasználásának célja a laterális arcközépcsont törések felismerésének és diagnosztikájának segítése, a laterális arcközépcsont törést szenvedett betegek megfelelő betegirányításának elősegítése, valamint az ellátás során szükséges, megfelelő klinikai döntések és a társszakmák közötti egységes kommunikáció elősegítése.

Az irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Arc-, Állcsont- és Szájsebészet Tagozata készítette.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés