hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Arany fokozatú minősítés az SZTE Neurológiai Klinikának

Az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítést adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátása színvonaláért.

Az országban egyedül csak itt tudják komplexen biztosítani a hiperakut stádiumtól kezdődően egészen a rehabilitációs szakaszig terjedően az ellátást.

 ESO-Angels arany fokozatú minősítéssel ismerte el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátása színvonalát az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet. A díjat világszerte a stroke ellátásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó kórházaknak ítélik meg, a mindehhez alapul szolgáló, számokkal is igazolható eredményeket pedig egy nemzetközi adatbázisba felöltött klinikai adatsor szolgáltatja. Prof. dr. Klivényi Péter, az SZTE Neurológiai Klinika igazgatója örömét fejezte ki, hogy az idei év első negyedéves adatai alapján a klinika európai szinten is kimagasló minőségű, arany fokozatú stroke ellátást biztosító intézménnyé vált. Az elismerés hazai rangját is igazolja, hogy a díj 2017-es megalapítása óta az országban mindösszesen öt másik, stroke ellátásban kimagasló teljesítményt nyújtó intézmény kapta meg.

A díj kritériumai közt szereplő, adatbázisba feltöltött komplex rendszer kapcsán a klinika igazgatója úgy fogalmazott, hogy összesítették a betegekhez köthető különféle paramétereket, mint például az érkezési időt, a beavatkozást, a betegség súlyosságát jelző skála eredményeit, a kimenetelét, és hogy milyen terápiát és gyógyszereket kapott a páciens. Emellett regisztrálták, hogy milyen beavatkozások és képalkotó vizsgálatok történtek, és ezeknek mi lett az eredménye. – Nemcsak adatokat szolgáltattunk, hanem az adatok alapján kimutatható eredményeink is jók lettek – hangsúlyozta Klivényi Péter professzor. Vagyis az is számított, hogy a betegek megfelelő időben, azaz 60 percen belül jutottak-e ellátáshoz, mert ez komoly minőségi mérőfok. Lényeges elem volt, hogy a szükséges beavatkozásokat, azaz a vérrögoldó kezeléseket vagy érmegnyitó beavatkozásokat mennyi idő alatt tudták elvégezni. A klinika igazgatója elmondta, hogy az utóbbi időben jelentősen megemelkedett a klinikára kerülő új stroke-os betegek száma. – Havonta közel 140-150 új stroke beteg ellátását kezdjük meg a klinikán. Ez a szám országos viszonylatban is jelentősnek mondható. Az ország egyik legnagyobb stroke centrumaként működünk – nyomatékosította Klivényi Péter. Azonban az országban csak az SZTE Neurológiai Klinikára jellemző, hogy a hiperakut stádiumtól kezdődően egészen a rehabilitációs szakaszig egy helyen tudják biztosítani az európai színvonalú ellátást.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.