hirdetés
2023. február. 04., szombat - Ráhel, Csenge.
hirdetés

Gyógyszercsere segíthet

Antiepileptikumok pszichiátriai-viselkedési mellékhatásai

Antiepileptikum indukálta pszichiátriai-viselkedési mellékhatások (PVM) leggyakrabban levetiracetám (LEV), topiramát, zonisamid és perampanel mellett jelentkeznek. Ezen gyógyszerek a glutamáterg rendszeren, elsősorban AMPA receptorok blokkolásán keresztül hatnak. A brivaracetám (BRV) – hasonlóan a LEV-hez – a szinaptikus vezikulák membránjában található proteinhez (SV2A) kötve, annak serkentésén keresztül fejti ki hatását, de nem hat az AMPA receptorokon. A posztmarketing vizsgálatok alapján valószínű, hogy a PVM előfordulása BRV mellett ritkább, mint LEV mellett, továbbá a LEV indukálta PVM esetén a LEV-BRV csere hatékonyan megszünteti a PVM-et. Ugyanakkor, értelmi fogyatékosoknál BRV mellett a PVM-ek relatíve gyakran fordulhatnak elő.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JANSZKY JÓZSEF PhD1,2 neurológus szakorvos, az MTA doktora, egyetemi tanár DR. TÓTH MÁRTON PhD1 neurológus szakorvos, egyetemi adjunktus, 1Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Neurológiai Klinika 2MTA-PTE Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoport
a szerző cikkei

(forrás: Neurológiai Praxis)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.