2024. április. 24., szerda - György.

Akadozhat a krónikus betegek ellátása a járvány miatt

Akár egymillió krónikus beteg ellátása is akadozhat a járvány kapcsán bevezetett egészségügyi óvintézkedések miatt, hangzott el az ATV-n.

Március közepén adta utasításba az emberi erőforrások minisztere, hogy csak a sürgős eseteket fogadják az intézményekben. Most négy, betegeket képviselő szervezet is olyan visszajelzést kapott a páciensektől, hogy a terápia vagy a vizsgálatok helyenként nehézkessé váltak.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke azt mondta az ATV Híradónak: a daganatos megbetegedéseknél nagyon fontos, hogy a páciensek időben megkapják a kezeléseket. Ehhez pedig a vizsgálatok is elengedhetetlenek

"Olyan visszajelzést is kaptunk, hogy néha a laborvizsgálatokkal probléma van. tehát emiatt egy kicsit csúsznak ezek a vizsgálatok. Kisebb onkológiai gondozóktól meg olyan jelzést kaptunk, hogy van, ahol csak egy onkológus van, és ő is 65 év feletti, aki nem kezelheti a betegeket. Emiatt az onkológiai gondozó nem tudja ellátni a feladatát", nyilatkozta Rozványi Balázs.

Az onkológia betegek mellett a ritka betegséggel küzdők, vagy éppen a mentális problémákkal élők is nehéz helyzetbe kerültek. Így, akár egy millió beteg ellátása is akadozhat.

Az EMMI a Híradó érdeklődésére azt válaszolta: a miniszteri utasítás szerint a koronavírus-járvány miatt nem halaszthatók el életmentő, illetve olyan beavatkozások, amelyek hiányában tartós egészségkárosodást szenvedhet a beteg. Ha bárki ennek ellenkezőjét tapasztalja, akkor azonnal tegyen panaszt az intézmény vezetőjénél és a betegjogi képviselőnél.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés